Dama s lepezom

Posljednja Klimtova slika postigla najveću cijenu ikad za neko umjetničko djelo na aukciji u Europi

T.I.

Iako rekordna za Europu, cijena je ipak daleko ispod najveće cijene postignute na aukciji za neko djelo, nestvarnih 450 milijuna za „Salvator Mundi“ sliku Leonarda Da Vincija, 2017. na aukciji u aukcijskoj kući Christie's u New Yorku



Posljednja slika Gustava Klimta naslikana prije njegove smrti 1918. godine, prodana je jučer na aukciji u londonskom Sotheby’su za 108,4 milijuna dolara, što je najveća cijena ikad postignuta za neko umjetničko djelo na aukciji na području Europe.


Iako rekordna za Europu, ova je cijena ipak daleko ispod najveće cijene postignute na aukciji za neko djelo, nestvarnih 450 milijuna za „Salvator Mundi“ sliku Leonarda Da Vincija, 2017. na aukciji u aukcijskoj kući Christie’s u New Yorku.


Prema informacijama iz Sothebys’a, novi vlasnik slike „Dama s lepezom“ je neimenovani kolekcionar iz Hong Konga.




Riječ je o nedovršenom ženskom portretu koji je prvi put izložen 1920. godine dok je bio u vlasništvu obitelji Böhler i nakon toga je mijenjao vlasnika nekoliko puta. Zadnji put slika je bila javno izložena u bečkom Blevedereu od početka 2021. do početka prošle godine.


Borba za sliku slavnog austrijskog modernista, čije druge slike također lako prelaze cifre od 100  milijuna eura, između potencijalnih kupaca trajala je deset minuta da bi na kraju  kraju bila prodana za 94,35 milijuna dolara. Viša konačna brojka uključuje naknadu povrh prodajne cijene poznatu kao premija kupca. Cijena je premašila stručna predviđanja, prije aukcije je procijenjeno da bi slika mogla otići za 80 milijuna dolara.


Za napomenuti da je bivši vlasnik jako dobro uložio novac kad je sliku kupio 1994. godine na aukciji u New Yorku. Platio ju je tek 11,6 milijuna dolara. S uračunatom inflacijom, to bi danas iznosilo manje od 24 milijuna dolara.