Festival glazbenog dokumentarnog filma

Posebno priznanje za film “Rock bozon”: Propituje tijekove na kulturnoj sceni grada Rijeke

Kim Cuculić

Foto: SAŠA HUZJAK

Foto: SAŠA HUZJAK

Film pokušava razotkriti spektar generacijskog i kulturološkog sraza, urbanu rock scenu s jedne i napredak zatupljujućeg trenda poput »cajki« s druge strane



Na upravo završenom 15. festivalu glazbenog dokumentarnog filma DORF dokumentarni film Bernardina Modrića »Rock bozon« nagrađen je posebnim priznanjem žirija kojim je predsjedavao filmski redatelj Andrej Korovljev.


U obrazloženju nagrade stoji da film »Rock bozon« propituje recentne tijekove na kulturnoj sceni grada Rijeke te kroz prizmu »RI-rocka« problematizira trendove koje susrećemo i u glazbi i u društvu uopće. Jedan je od rijetkih filmova koji pokušava razotkriti cijeli spektar generacijskog i kulturološkog sraza, urbanu rock scenu s jedne strane i metastazirajući napredak zatupljujućeg trenda poput »cajki« s druge, kao i svega što se može poistovjetiti s time.«


Bernardin Modrić


Pobjednik festivala je bosanskohercegovački film »Indexi« Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića, koji prikazuje djelovanje i život legendarne sarajevske grupe »Indexi« čijih se pjesama »Jutro će promijeniti sve«, »Svijet u kojem živim«, »Da sam ja neko«, »Sve ove godine«, »Plima«, »Predaj se srce«, »Jedina moja«, »Bacila je sve niz rijeku«… i danas mnogi sjećaju. Riječka će publika moći ovaj film vidjeti na skorašnjem History Film Festivalu gdje je uvršten u natjecateljski program.




Priznanje žirija je dobila i mlada autorica Andrijana Mirna Marin za svoj film »One su tu«, a nagradu za životno djelo dobio je autor brojnih glazbenih videospotova i filmski snimatelj Radislav Jovanov Gonzo.