Festival plesa

Plesnom predstavom “Gore” otvoren riječki Periskop, umjetnice su ispraćene ovacijama

Portal Novi list

Foto Stephany Stefan

Foto Stephany Stefan

Sjajna glazba Nenada Kovačića i Ferenca Fehera, efektna kostimografija Zdravke Ivandije Kirigin, odličan nastup izvođačica obećavajući su početak festivalskog tjedna



Plesnom predstavom „Gore“, koja se bavi životnom korelacijom šest žena, plesačica Zagrebačkog plesnog ansambla, započeo je program namijenjen javnosti šestog Periskopa, festivala suvremenog plesa i novog cirkusa što se u Rijeci održava do 4. rujna.


Festival će ponuditi izvedbeno-scenski, edukativni i filmski program te publici približiti aktualna zbivanja na hrvatskoj sceni suvremenog plesa i novog cirkusa.


Šest predstava, koliko ih je u programu, tematiziraju odnose zajedništva, osobnih iskustava, ljudskih odnosa i individualiteta. Sa svojim radovima predstavit će se Zagrebački plesni ansambl, Zadarski plesni ansambl, Tricycle trauma te umjetnici Anika Cetina, Lara Frgačić, Roberta Milevoj i Endi Schrotter.




Ovacije i oduševljenje riječke publike na predstavu “Gore” koreografa Ferenca Fehera u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, koja je izabrana za otvaranje, pokazale su da organizatori u budućim festivalskim izdanjima trebaju težiti da dovedu još sličnih predstava.


Sjajna glazba Nenada Kovačića i Ferenca Fehera, efektna kostimografija Zdravke Ivandije Kirigin, odličan nastup izvođačica obećavajući su početak tjedna koji će Riječankama i Riječanima ponuditi još izvrsnih plesnih predstava.


Sutra, u utorak, 31. kolovoza, na programu su dvije predstave. Lokalna autorica Anika Cetina u Filodrammatici u 19:30 sati će se predstaviti predstavom „Anna, Balla“ inspiriranom vlastitim sjećanjem na tragičan događaj iz 2009. godine kada je svjedočila smrti Riječanina Vitomira Jovičića Simkea na riječkom Kontu.


Koreografiju, nastalu u sklopu studija na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, temelji na zamišljenim i pojedinačnim iskustvima žrtve, počinitelja i svjedoka.


U 21 sat u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku svojim istraživačkim autorskim plesnim projektom „Individue(t)“ predstavit će se Lara Frgačić i Endi Schrotter. Izvođači predstavom nastoje prikazati prirodni fenomen odnosa moći do kojeg neizbježno dolazi u trenutku susreta dvaju bića, a koji je nezaustavljivo fluidan i višestruko iskaziv.


Periskop se u Rijeci održava do subote, 4. travnja, kada će festival zatvoriti prezentacija rada Natalije Pintarić koja je na Periskopu na cirkuskoj rezidenciji i razvija svoj prvi solo autorski projekt „Raskrasit mir / Oboji svijet“, te predstavom „ROB3RTA“ riječke umjetnice Roberte Milevoj.


Cjelokupni program možete pronaći na službenoj festivalskoj stranici.