Festival queer i feminističke kulture

Peti festival ‘Smoqua’ održat će se od 7. do 9. listopada u Rijeci: Najavljen zanimljiv program

Davor Mandić

Tema ovogodišnjeg festivala je »Nemapirani teritoriji«, koja u fokus stavlja pitanje tijela kao polazišne točke promišljanja granica fizičkog



RIJEKA Peti festival »Smoqua: Queer i feministička kultura u Rijeci« održat će se od 7. do 9. listopada u Rijeci. Tema ovogodišnjeg festivala je »Nemapirani teritoriji«, koja u fokus stavlja pitanje tijela kao polazišne točke promišljanja granica fizičkog, materijalnog i posredovanog unutar patrijarhalnih struktura.


"Fragile Woman" / Foto DAZ DISLEY/FENIA KOTSOPOULOU

“Fragile Woman” / Foto DAZ DISLEY/FENIA KOTSOPOULOU



Od mnoštva aktivnosti organizatori izdvajaju otvorenje izložbe »Devijantne žene«, britansko-grčkog dvojca koji čine interdisciplinarna umjetnica Fenia Kotsopoulou i znanstvenica/aktivistica Aylwyn Walsh prvog dana festivala. Drugog dana, u petak 8. listopada, otvara se izložba Vanje Brajković »Ne pretpostavljaj« o transrodnosti i nebinarnosti, online predavanje australske autorice i znanstvenice Meredith Jones te predavanje-performans »Igranje monogamije«, Simon(e) van Saarloos iz Nizozemske.


Velika završnica festivala, Queer-UP! Party u subotu donosi vogue plesnu grupu Strike a Pose! iz Zagreba, drag show Le Filip iz Pariza i DJ-icu Dark Angel aka DTSS iz Novog Sada. Festival organizira Lezbijska organizacija Rijeka LORI u suradnji s udrugom PaRiter i organizacijom u kulturi GSG. (D. M.)