Fotografski natječaj

Ovo su pobjednici i finalisti Rovinj Photodaysa

Kim Cuculić

Ocjenjivački je sud imao zadaću odabrati finaliste natječaja i među njima dobitnika Grand Prixa, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja, koji će biti objavljen 7. svibnja



Nakon intenzivnog perioda žiriranja, poznati su pobjednici i finalisti natječaja Rovinj Photodays 2022. Na ovogodišnji je natječaj, do 25. veljače, prijavljeno 2.700 fotografija autora i autorica iz 12 zemalja.


Ove je godine žiriranje provedeno od strane šesteročlanog ocjenjivačkoga suda istaknutih stručnjaka u svojim područjima djelovanja:


Tijelo: 1. mjesto Alessio Paduano


Dejan Sluga, direktor programa Centra za suvremenu fotografiju Photon – predsjednik žirija (SLO); Una Popović, viša kustosica Zbirke fotografije, filma, videa i digitalnih medija, Muzej savremene umetnosti, Beograd (RS); Steffania Rössl, fotografkinja i direktorica SIFEST-a (IT); Sabina Salamon, viša kustosica Zbirke fotografije MMSU-a Rijeka (HR); Hrvoje Slovenc, fotograf (NY) i Massimo Sordi, fotograf i direktor SIFEST-a (IT).


Finalisti po kategorijama




Ocjenjivački je sud imao zadaću odabrati finaliste natječaja i među njima dobitnika Grand Prixa, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja. U procesu žiriranja dana im je autonomija odlučivanja o broju i sastavu finalista, kako bi osigurali da konačna izložba finalista predstavlja zaista najbolje od prijavljenih radova.


Finalisti u kategoriji Akt/Tijelo su: 1. Alessio Paduano, 2. Blaž Stantič Kobal i 3. Adriano Cascio.


Portret: 1. mjesto Katarina Marković


 


U kategoriji Arhitekture finalisti su: 1. Domagoj Burilović, 2. Arek Nizinski i 3. Tomislav Marcijuš, a u kategoriji Dokumentarne fotografije: 1. Francesco Rucci i Francesco Marinelli, 2. Alessio Paduano i 3. Matej Jurčević.


Finalistkinje u kategoriji Mode su: 1. Rebeka Legović, 2. Antonija Butković i 3. Marina Benderr.


U kategoriji Pejzaža finalisti su: 1. Pietro Milenotti, 2. Francesca Spedalieri i 3. Marialuisa Cortesi, a u kategoriji Portreta: 1. Katarina Marković, 2. Marco Castelli i 3. Ivan Tomašević.


Ukupni pobjednik, dobitnik Grand Prix nagrade, bit će objavljen na završnoj večeri festivala 7. svibnja.


Najviše prijava iz Italije


»I ove godine na natječaj Rovinj Photodays prijavio se značajan broj fotografa, no po količini i kvaliteti ovoga puta izdvajaju se prijave iz Italije. Natječaju su pristupili amaterski i profesionalni fotografi, uglavnom s područja regije jugoistočne Europe.


Arhitektura: 1. mjesto Domagoj Burilović


 


U pristiglim serijama autori raspravljaju i iznose aktualne teme specifične upravo za te prostore. Svaka prijava, kao i odabir finalista, stoga nudi uvid u najnovije, aktualne produkcije u području suvremene fotografije na ovim prostorima.


U svakoj kategoriji odabrali smo tri rada za glavnu festivalsku izložbu koja pokazuju kvalitetu i originalnost, kako u formalnom pristupu, tako i u izboru tema.


Pobjednik Grand Prixa festivala bit će proglašen na završnici festivala u Rovinju, kao ukupno najbolji u svim kategorijama, posebno uzimajući u obzir autorski pristup kao osnovni kriterij«, rekao je Dejan Sluga, predsjednik žirija.


Moda: 1. mjesto Rebeka Legović


Ove godine se među finalistima pozicioniralo 7 autora iz Hrvatske, 8 iz Italije (uključujući jedan duo) i po jedan autor iz Poljske, Slovenije i Srbije.


Izložba radova ovih 18 autora bit će središnja točka događanja na festivalu koji će se održati 6. i 8. svibnja u Rovinju.


Nakon dvogodišnje pauze, izazvane situacijom u svijetu, festival se vraća u Rovinj s programom ispunjenim referentnim izložbama, atraktivnim prezentacijama, predavanjem i radionicom, velikim nagradnim fotografskim izazovom i zabavnim programom.


Dokumentarna: 1. mjesto Rucci – Marinelli


Nastavlja se i suradnja s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, koji uključuje jesensku izložbu finalista i njihovo uvrštenje u Zbirku fotografije MMSU-a Rijeka.


Svi nominirani radovi sa završne izložbe finalista u printanoj i digitalnoj formi ostaju u stalnom fundusu muzeja, a po odabiru glavnog selektora jedan će pobjednički rad biti izložen u Galeriji Photon u Beču.


Grand Prix sastoji se od novčanog iznosa od 2.000 eura, samostalne izložbe s pripadajućim katalogom na završnici festivala u Rovinju, kao i samostalne izložbe s pripadajućim katalogom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci tijekom jeseni 2023. godine.


Galerija finalista može se pogledati na web stranici Rovinj Photodaysa.