NOVA SEZONA

Otvoreno Ljetno Art-kino predstavljanjem knjige Velida Đekića i filmom “H8”

Kim Cuculić

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

U razgovoru su, uz autora, sudjelovali i filmski kritičar Dragan Rubeša te kroatist Saša Stanić. Knjiga je dio programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture

RIJEKA – Večeras je otvorena nova sezona Ljetnog Art-kina, a predstavljena je i knjiga »Važno je ne plašiti se večernjeg vlaka: Iz povijesti propagandnog elana Art-kina Croatia, pomalo i u ostalim riječkim kinematografima« riječkog publicista Velida Đekića.
Knjiga, u izdanju Art-kina, posvećena je specifičnoj dimenziji filmske dvorane u kojoj danas djeluje Art-kino, a prema riječima autora, u pitanju je propagandna sastavnica ovdašnjega kinematografskog života, gdjekad više nego ogoljena, koja se proteže manje-više cjelokupnom poviješću dvorane, dijelom i ostalih gradskih kina.
U razgovoru su, uz autora, sudjelovali i filmski kritičar Dragan Rubeša te kroatist Saša Stanić. Knjiga je dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
Kako je istaknuto, propagandna prikazivačka politika dvorane išla je očekivano ukorak s turbulentnim promjenama u riječkoj društvenoj i političkoj svakodnevici 20. stoljeća.
Knjiga u završnici ne propušta zabilježiti današnji odmak Art-kina od jučerašnjih propagandnih praksi, što je tim važnije znamo li kako je ono jedino preostalo gradsko kino u Rijeci.

LJETNO ART-KINO Foto S. DRECHSLER


Utemeljena na uvidu u filmski repertoar dvorane, redovito objavljivan u lokalnom tisku u doba više država koje su vladale Rijekom, knjiga donosi zaokružen i živopisan pogled na spoj riječke kinematografske scene s društvenom i političkom zbiljom proteklih vremena.
Nije zaboravljena ni pozicija običnih građana, kojima je film bio omiljena razonoda. Ljetno Art-kino u dvorištu Kapucinskog samostana otvoreno je s filmom »H-8« Nikole Tanhofera.