Nastupaju Zagrebački solisti

Otvorenje 33. Lubeničkih glazbenih večeri u petak

P. N.



Iako prekrasne Lubenice na otoku Cresu polako izumiru jer se broj stalnih stanovnika neumitno smanjuje, manifestacije kao što su Lubeničke večeri oživljavaju ih barem u ljetnim mjesecima. U sklopu svečanog otvorenja umjetnička ravnateljica Lubeničkih večeri Lidija Horvat Dunjko ukratko će predstaviti ovogodišnji program, a publiku će pozdraviti gradonačelnik Marin Gregorović i zamjenica župana Marina Medarić. Festival će otvoriti Predsjednikov posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima, kao izaslanika predsjednika Zorana Milanovića koji je pokrovitelj Večeri.


Program nastupa Zagrebačkih solista

Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento u D-duru, K136/125a
Petar Iljič Čajkovski: Valcer iz Serenade za gudače u C-duru
Leó Weiner: Divertimento za gudače, Op 20, br. 1
Boris Papandopulo: Pintarichiana
Joseph Haydn: Simfonija u G-duru, br. 88, Hob. 1/88


 



Lubeničke večeri se službeno otvaraju podizanjem festivalske zastave koju donose članovi orlečkog folklora, uz himnu Lubeničkih večeri “Zustajte ovdeka” otočnog pjesnika Valtera Mužića.


Nakon ceremonije otvaranja nastupit će Zagrebački solisti.


Organizator je Grad Cres, a pokrovitelj predsjednik Zoran Milanović, glavni sponzor je Turistička zajednica Grada Cresa, dok su sufinancijeri Ministarstvo kulture i Primorsko-goranska županija.


U petak, 22. srpnja, nastupit će klavirist Lovro Pogorelić, dok je 29. srpnja na programu nastup mezzosopranistice Martine Gojčete i gitarista Istvána Römera.


Gitaristica Viktoria Kulykovska nastupit će 12. kolovoza, dok će violinistica Eva Mach i klaviristica Petra Gilming svirati 19. kolovoza.


Ulaz na sve koncerte je slobodan.