Galerija Zuccato

Otvorena izložba umjetničkih djela sudionika 37. i 38. Slikarske kolonije Valamar Riviere

P. N.

U porečkoj Galeriji Zuccato sinoć je otvorena izložba renomiranih europskih umjetnika koja traje do 11. travnja 2023. godine



POREČ – Na sinoć otvorenoj izložbi u porečkoj Galeriji Zuccato predstavljeni su radovi renomiranih europskih umjetnika i sudionika 37. i 38. Slikarske kolonije Valamara, projekta tijekom kojeg umjetnici borave i stvaraju u Valamarovim objektima, priopćili su iz Valamara.


 


Nakon dvogodišnje stanke, Valamar je ponovo ugostio umjetnike u sklopu 38. Slikarske kolonije koja se održala od 24. rujna do 01. listopada 2022. godine u Isabella Valamar Collection Island Resort na otoku Sveti Nikola. Izložba predstavlja radove umjetnika/ica Markusa Hanakama i Roswithe Schuller (Austrija), Radovana Kunića (Hrvatska), Henriette Leinfellner (Austrija), Christine Pirker (Austrija) i Davida Sanchosa (Španjolska).




 


Publici su također predstavljeni radovi umjetnika/ica 37. slikarske kolonije Ivarsa Drulleta (Latvija), Ivane Kosanović (Srbija), Arjana Pregla (Slovenija), Bosiljke Zirojević Lečić (Srbija), Gorana Tomičića (Hrvatska) i Andreasa Wernera (Austrija), koji su od 14. do 21. rujna 2019. boravili i stvarali u Poreču. Izložbu prati dvojezični katalog u kojem se predstavljaju umjetnici/ice obiju kolonija čiji radovi ulaze u Valamarov umjetnički fundus.


 


Kustosica izložbe je dr. sc. Jerica Ziherl, ravnateljica Muzeja Lapidarium iz Novigrada, a izložba je proširena i s nekoliko posuđenih radova istoimenih umjetnika/ica iz fundusa novigradskog Muzeja Lapidarium, čime se želi doprinijeti boljem sagledavanju njihovih umjetničkih izričaja.


 


„Iznimno mi je drago, a vjerujem i mnogim ljubiteljima tzv. lijepih umjetnosti, što se nastavilo sa Slikarskom kolonijom Riviera. U tekstu kataloga postavila sam si pitanje je li se nakon Covid pandemije što promijenilo u svijetu umjetnosti? Uglavnom nije. Umjetnost općenito potiče svijest o načinima proizvodnje koje stvaraju tehnike suvremenog vremena te njihovom novom primjenom upućuje poziv na odnose i suživot. Tako su i umjetnici/ice i 37. i 38. Kolonije, iako različitih likovnih kodova, pokazali obilje pogleda, spoznaja, poetika i tehnika, i opravdanja za koračanje kroz današnje doba sveprisutnih medija i komunikacija. Ali i uz svo dužno poštovanje spram tradicionalnim slikarskim, grafičkim i crtačkim tehnikama kojima se koriste unutar stvaranja vlastitog izražajnog idioma“, izjavila je dr. sc. Jerica Ziherl, kustosica izložbe i ravnateljica Muzeja Lapidarium u Novigradu.


 


Porečka slikarska kolonija pokrenuta je 1983. godine, a riječ je o Valamarovom dugogodišnjem projektu tijekom kojega umjetnici stvaraju u Valamarovim objektima, a svoja djela potom ostavljaju hotelskoj kući.


Projekt se organizira u sklopu jednog od devet krovnih društveno odgovornih programa Valamara, ValamART, putem kojeg kompanija kontinuirano podupire stvaralaštvo domaćih i svjetskih umjetnika, kao i brojne kulturne inicijative i projekte.


 


„Iznimno smo ponosni na uspješnost i dugovječnost Slikarske kolonije. Želimo nastaviti tradiciju okupljanja umjetnika i njihovog boravka u Valamarovim hotelima u Poreču, jer je to vrijedan dio promocije Poreča kao vodeće turističke destinacije s bogatim kulturnim nasljeđem“, izjavila je Deana Stipanović, direktorica odjela korporativnih poslova u Valamar Rivieri.


 


Ove godine Valamar, vodeća tvrtka odmorišnog turizma u Hrvatskoj, obilježava 70 godina postojanja te je prepoznata kao najbolji poslodavac, najveći investitor i kvalitetan partner destinacijama, kao i predvodnik u upravljanju klimatskim promjenama i zaštiti okoliša. Održivi razvoj i društveno odgovorna ulaganja u zaposlenike, proizvode, destinacije i lokalnu zajednicu okosnica su stvaranja novih dugoročnih vrijednosti poslovanja Valamara, navodi se u priopćenju Valamara.