Nova pravila

Znameniti dvorac Versailles danas otvara vrata nakon skoro tri mjeseca. Zavirite u njegovu unutrašnjost

Hina

Obvezna je rezervacija ulaznica i nošenje maske za sve posjetitelje starije od 11 godina. Svi će morati obilaziti dvorac u jednom smjeru kako bi se izbjegla mimoilaženjaVersailles, jedan od najposjećenijih dvoraca na svijetu, u subotu se otvara nakon više od 82 dana karantene koja je tom kultnom mjestu Francuske nanijela golemu ekonomsku štetu, osobito zbog izostanka američkih i turista iz Azije koji čine 30 posto posjetitelja.


Naime, prije uvođenja mjera izolacije Versailles je samofinanciranjem prihodovao 87 posto sredstava, od čega je čak 70 posto činio prihod od ulaznica.


Od osam milijuna posjetitelja godišnje, 80 posto ih je dolazilo iz inozemstva pa se tijekom mjera karantene ekonomski model financiranja potpuno urušio.
»Ministarstvo kulture svjesno je toga da Versailles, kao i Louvre, treba poduprijeti država jer je u održavanje palače uključeno čak 68 raznih tvrtki, među kojima su i one koje se bave specijaliziranim zanatima, poput malih tvrtki za proizvodnju svile iz Lyona «, pojasnila je ravnateljica Catherine Pégard.


Tisuću zaposlenika, od kojih neki žive na imanjima oko Versaillesa za vrijeme karantene radilo je uglavnom od kuće.


No u subotu će posjetitelji moći ponovno istraživati dvorac te će ponovno moći uživati u glazbenim fontanama.


Pegard je kazala da će svakog sata vrtove, golemi park te dvorce Trianon i Marly moći obići 500 posjetitelja, što znači da će ih ukupno dnevno na širem području Versaillesa biti 4500.


Napominje da je u lipnju 2019. Versailles i okolicu dnevno razgledavalo oko 27.000 turista.


Obvezna je rezervacija ulaznica i nošenje maske za sve posjetitelje starije od 11 godina. Svi će morati obilaziti dvorac u jednom smjeru kako bi se izbjegla mimoilaženja.


Dvadeset godina nakon oluje koja je poharala veličanstveni park dvorca Versailles, u 2020. naglasak je stavljen upravo na njegovu obnovu.


Foto galerija: Ponovo se otvara znameniti dvorac Versailles Foto: Reuters