Uskoro koncert

“Zbirke solo pjesama za glas i klavir”: Linda Uran uglazbila pjesme hrvatskih pjesnika

Kim Cuculić

Uglazbljeno je 17 pjesama hrvatskih pjesnika i spisateljica



RIJEKA – Ustanova »Ivan Matetić Ronjgov« objavila je »Zbirku solo pjesama za glas i klavir« Linde Uran, skladateljice s diplomom Muzičke akademije u Zagrebu. Zbirka će biti koncertno promovirana u petak, 17. prosinca u svečanoj dvorani Zajednice Talijana u Rijeci u 18.30 sati. Riječ je o suvremenom i svježem opernom repertoaru uz klavirsku pratnju, koji je pisan ciljano za učenike i studente solo pjevanja.


Uran je uglazbila 17 pjesama hrvatskih pjesnika i spisateljica: Dragutina Tadijanovića, Dobriše Cesarića, Stanislava Femenića, Vesne Parun, Janka Polića Kamova, Vladimira Vidrića, Antuna Gustava Matoša, Antuna Branka Šimića, Drage Gervaisa, Jožice Mikičić, Doroteje Štifanić Mislej, Silvije Benković Peratove, Ivanke Glogović-Klarić te jednu pjesmu na fijumanskom koju je napisao Osvaldo Ramous. Za neke autore skladateljica je morala dobiti dopuštenje za uglazbljenje zbog autorskih prava, a zanimljiv je podatak da je autorska prava za pjesmu »Ushit« Vesne Parun tražila čak u Kambodži.


Urednik zbirke je Danijel Legin, a zbirka je objavljena 2019. godine te je ujedno i prvo fizičko notno izdanje autorice pisano još za vrijeme studija. Mnoge skladbe iz zbirke izvođene su u Puli, Rijeci, Zagrebu…, između ostalog i na Muzičkom biennalu 2019. te u Salzbugu. U povodu objave zbirke snimljen je i kratki dokumentarni film koji će biti prikazan na promociji u petak. Koncert će korepetirati pijanistica Ana Marija Ilić te gošće Mia Dugandžić Marić na violini, Alida Cossetto na violončelu i mezzosopranistica Karla Pupis. Ulaz je besplatan, ali je potrebna COVID-potvrda.