Glazbeno izdanje

Poznati pjesnici dobili glazbeno ruho na albumu prvijencu “Solo pjesme” Linde Uran

Kim Cuculić

Album sadrži 16 pjesama na tekstove Vesne Parun, A. G. Matoša, A. B. Šimića, Dobriše Cesarića i mnogih drugih



RIJEKA – Mlada riječka skladateljica i pjevačica Linda Uran samostalno je objavila svoj album prvijenac »Solo pjesme«. Najpoznatiji hrvatski pjesnici i pjesnikinje dobili su novo, glazbeno ruho na ovom izdanju. Album sadrži 16 pjesama na tekstove Vesne Parun, A. G. Matoša, A. B. Šimića, Dobriše Cesarića, Drage Gervaisa te mnogih drugih koje je skladateljica, osim što je uglazbila, i otpjevala. Uglazbljeni su i stihovi lokalnih pjesnikinja: Silvije Benković Peratove, Doroteje Štifanić Mislej, Jožice Mikičić te Ivanke Glogović Klarić, kao i poznatog Janka Polića Kamova te Osvalda Ramousa.


Iako bi ovaj album žanrovski prvenstveno svrstali u »ladicu« s brojnim klasičnim djelima, svojom originalnošću, svježinom, ali i uvijek prisutnoj dualnosti unutar skladateljice same, uvelike odstupa od onog što se danas klasificira kao klasična glazba. Ono što izdvaja ovaj album iz okvira klasične glazbe je upravo glazbena, karakterna, ali i folklorna šarolikost pjesama pa se tako na albumu nalaze i pjesme skladane u istarskoj ljestvici. Novo izdanje »Solo pjesme« donosi svježinu na scenu hrvatske klasične glazbe, a ponajviše ostvaruje izuzetan doprinos u literaturi hrvatske solo pjesme, ne samo zbog svoje žanrovske šarolikosti, već upravo zato što je skladateljica sama i otpjevala te pjesme.


Prije albuma »Solo pjesme« objavljena je i autorska »Zbirka solo pjesama za glas i klavir« 2019. godine u izdanju Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov«, no zbog pandemije koronavirusa koncertna promocija zbirke predstavljena je tek krajem 2021. Nakon uspjeha sa zbirkom skladateljica je odlučila snimiti album s tim istim pjesmama pa se tako uz nju na klaviru nalazi pijanist Stipe Bilić, a na nekim pjesama pridružuju im se Tonka Javorović na violončelu te Mia Dugandžić Marić na violini.




Album se može preslušati na sljedećim online glazbenim servisima;


Spotify


Deezer


Tidal


YouTube


Cijeli album sniman je uživo u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Tonski snimatelji su Deni i Damir Ključarić, koji su također bili zaduženi za mix i mastering, a produkciju potpisuje Linda Uran.