Otvoren Animafest

Zagreb postao svjetsko središte animiranog filma

Kim Cuculić



ZAGREB – Otvoren je 31. svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021. u sklopu kojega će do 12. lipnja u kinima SC i Tuškanac, Teatru &TD te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano mnoštvo umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja. Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu otvorio je izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.


– Još od 1972. godine ovaj festival pretvara Zagreb u svjetsko središte animiranog filma, prostor susreta likovnih i filmskih umjetnika, animatora i onih koji animiranu umjetnost vole. Uspjeh ovog festivala odraz je izvanserijske kvalitete Zagrebačke škole crtanog filma, koja je i danas predmet interesa profesionalaca i inspiracija novim generacijama koje stasaju na progresivnim temeljima naših velikih animatora. Veseli i ulazak 7 hrvatskih autorica i autora, kojima ovom prilikom čestitam, u međunarodnu konkurenciju – rekao je Korlaet.


U dvorani Kina SC izaslaniku ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državnom tajniku Krešimiru Partlu, visokim predstavnicima diplomatskog zbora, predstavnicima medija i uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se i Christopher Peter Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala. Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Animafesta 2021. Ralphu Bakshiju, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Xavieru Kawa-Toporu, Nagrada za najbolju školu animacije Školi za umjetnost i dizajn u Luzernu te ASIFA Nagrada za iznimna postignuća u umjetnosti animacije Ottu Alderu. Nagradu za najbolju školu animacije preuzeo je također Alder.