Sedamnaest koncerata

Za kraj Osorskih glazbenih večeri Antiphonus, Vid Veljak i Vlatka Peljhan

Bojan Purić



OSOR – Sedamnaestim koncertom, u osorskoj su ex-katedrali zaključene 47. po redu Osorske glazbene večeri, a nastupili su članovi vokalnog ansambla Antiphonus pod vodstvom Tomislava Fačinija i solisti, Vid Veljak na violončelu i Vlatka Peljhan na violini. Program je počeo nastupom pjevač(ic)a iz Antiphonusa bez instrumentalnih solista; izveli su »Oče naš« Krešimira Seletkovića, a potom je pred publiku izašao mladi čelist Vid Veljak i nastupio u suradnji sa skladateljem Tomislavom Oliverom koji je »semplirao« iz drugog plana.


U nastavku programa ansambl i solisti izveli su djela Berislava Šipuša, Mladena Tarbuka, Željka Brkanovića, Davora Branimira Vinczea, Marka Ruždjaka i Sare Glojnarić. Zatvaranju ovogodišnjeg festivala prisustvovalo je 140 posjetitelja, uključujući ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek i lošinjsku gradonačelnicu Anu Kučić.


U ovogodišnjem je programu, uz otvaranje 16. srpnja, na kojemu su nastupili Bazelski komorni orkestar s korejskom solisticom Bomsori Kim na violini, najposjećeniji koncert bio onaj ansambla mađarskoga glazbenika Robyja Lakatosa 30. srpnja, jedan od dvaju koncerata održanih na gradskom trgu, uz nastup Tamare Obrovac i ansambla Transhistira dan kasnije.




Naknadno će biti dodijeljena Nagrada »Daniel Marušić« za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, a organizatori, sudionici i posjetitelji okrenut će se sljedećem, 48. izdanju festivala, primičući se »zlatnom piru« jedinstvene priredbe koju je Marušić pokrenuo i vodio do smrti 2009. godine.