Piše Davor Hrvoj

Uzbudljive i strastvene jazz priče: U Providurovoj palači nastupio Ante Jeličić Quintet

Davor Hrvoj

Foto Davor Hrvoj

Foto Davor Hrvoj

Kvintet je izvodio glazbu s Jeličićevog albuma »Da-Du«. Uz njega svirali su trubač Valdemar Kušan, tenor saksofonist Miro Kadoić, kontrabasist Bojan Skočilić i bubnjar Adriano Bernobić



ZADAR – U organizaciji Koncertnog ureda Zadar u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u Zadru nastupio je kvintet biogradskog jazz pijanista Ante Jeličića. Bio je to tek jedan od koncerata održanih u sezoni 2023./2024. u istoj organizaciji i u istom prostoru. Do sad su nastupili Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Ansambl Lado, Goran Cetinić-Koća/Piero Malkoč, talijanski trio Pororoca te Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a u programu »Insite«.


Kvintet je izvodio glazbu s Jeličićevog novog albuma »Da-Du« i to u istoj postavi u kojoj ga je snimio. Uz njega svirali su trubač i krilničar Valdemar Kušan, tenor saksofonist Miro Kadoić, kontrabasist Bojan Skočilić i bubnjar Adriano Bernobić. Postava je to koja podsjeća na bendove iz bebop i postbop razdoblja, podžanrova jazza koji su i danas aktualni, koji su već desetljećima sinonim za mainstream jazz.


Angažirano i bespoštedno


Osim što je najiskusniji glazbenik u bendu, Miro Kadoić je svojevrsni mentor članovima. Zapravo, to je razborit Jeličićev potez koji seže u tradiciju jazza – formirati sastave u kojima zajedno sviraju stariji glazbenici, koji donose iskustvo i mudrost, s mlađima koji u izvedbe unose novu svježinu, polet i srčanost. Upravo je tako i u ovom kvintetu. Jeličić mu je iskazao poštovanje napisavši za njega skladbu »Miro’s Tune« koju je uvrstio na album »Da-Du«.




Osim kao vođa sastava, Jeličić se na ovom koncertu predstavio i kao domišljat skladatelj. Teme su različite, ali ujednačene unutar spomenutih stilova, gipke, poticajne za improvizacije, svaka sa svojom pričom. Očito je da mu nadahnuća ne manjka, a on ih znalački pretvara u glazbena djela. Radi se o pričama koje zadiru duboko u njegovu intimu, ali i fascinaciju jazzom. Na njih asociraju sami naslovi – konkretni i živopisni. Osim spomenute, to su »Happy Isil Blues«, »Da-Du«, »Black Deer«, »Ballad«, »Knight and Anne«, »Heroin« i »Driving End«.


Foto Davor Hrvoj


Te su »priče« poticajno djelovale na glazbenike u sastavu koji se nisu štedjeli. Svi od reda svirali su predano i s razumijevanjem autorovih zamisli, dajući doprinos u konačnom oblikovanju tema. Na ovom koncertu doimale su se još uvjerljivije nego na albumu. Pod snažnim dojmom skladbi glazbenici su grizli od samog početka, svirali jedan za drugoga, trsili se da ih razvijaju u novom smjeru. Prašili su angažirano i bespoštedno, filingaški, s uzbudljivim solima, dinamično i strastveno, po potrebi nježno i osjećajno. S posebnim ushitom svirao je Ante Jeličić: nadahnuto, lepršavo, razigrano. Osjećajući da su njegova djela poprimila novi značaj, dobio je krila i poletio u visine.


Intrigantna izvedba


Na samom kraju koncerta sastavu se pridružila dugogodišnja Jeličićeva suradnica, pjevačica Elena Stella. Uz kvintet izvela je skladbu »Bossa N’Avi« s prethodnog Jeličićevog albuma »Common Language«. Zapravo, pjevajući vokalize Elena Stella se pojavila u ulozi još jednog instrumentalista. Bila je to šarmantna, elegantna i nježna izvedba u kojoj je pokazala kako se vokal u jazzu može koristiti na razne načine. Bila je to intrigantna izvedba Elene Stelle koja je uspjela ostvariti dojam tajnovitosti. U drugom dodatku kvintet je izveo Jeličićevu skladbu »Ribari«, još jednu s prethodnog albuma. Bio je to sjajan svršetak ovog uspješno organiziranog i provedenog koncerta koji je privukao brojnu publiku, kao što je bilo i na prethodnim koncertima u Providurovoj palači u Zadru.


Do kraja sezone Koncertni ured Zadar će pripremiti još tri koncerta u jazz ciklusu: u programu »Atomic« 4. travnja nastupit će Jazzistra Orchestra & Ervin Baučić, 23. travnja Trio Valerije Nikolovske i 9. svibnja Filip Pavić Quartet.