Projekt Ksenije Zec

Uskraćeni zagrljaj kao okidač koreografskog izražavanja

Davor Mandić

Foto Nina Đurđević

Foto Nina Đurđević



ZAGREB – Projekt »Zagrljaji«, koreografsko istraživanje autorice Ksenije Zec, u čijem fokusu je jedna od temeljnih ljudskih potreba: ona za tjelesnom komunikacijom, empatijom i nježnošću iskazivana kroz fizički čin grljenja, premijerno će biti održan 30. siječnja u izvedbenom prostoru tonske dvorane HNK-a u Zagrebu, javljaju iz toga kazališta.


Projekt se, kažu u HNK-u, fokusira na mjeru socijalne distance i nemogućnost tjelesne komunikacije koja izostaje u okolnostima pandemije te je nastao u produkciji umjetničke organizacije 21:21 i HNK-a.


Forma izražavanja intime




– Ako zagrljaj definiramo kao formu izražavanja fizičke intime, bliskosti, simpatije ili ljubavi između dvije ili više osoba, postavlja se pitanje kako zabrana dodirivanja i grljenja utječe na promjene svakodnevnog ponašanja? Da li bez fizičkog kontakta mijenjamo odnos prema poimanju anatomskog krajolika vlastitog tijela? Utječe li zabrana fizičke bliskosti na promjenu kolektivnih rituala slavlja i/ili žalovanja – pitaju se u priopćenju iz HNK-a.


Ideja projekta nastala je mjesec dana uoči eskalacije aktualne pandemije. Projekt se referira na stvarno iskustvo autorice i skupine njezinih prijatelja i suradnika vezano za bolest i smrt njezinog životnog partnera. Nemogućnost grljenja oboljele osobe spojene brojnim cijevima i žicama na aparate koji postaju uključivi dio integriteta oboljelog, te traženje dijelova tijela koji su dostupni fizičkom kontaktu, predstavljaju intimno individualno iskustvo.


Ksenija Zec je koreografkinja, redateljica, suosnivačica umjetničke organizacije 21:21 i izvanredna profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.