Festival znanstvene fantastike

U znaku potrage za besmrtnošću. Još je koji dan do početka ovogodišnjeg Liburnicona

Kim Cuculić

Počasne gošće ovogodišnjeg Liburnicona su Laini Taylor i Banshee Cosplay, a zanimljivo predavanje priprema i ugledni znanstvenik Miroslav Radman



OPATIJA – Ovogodišnji Festival znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon održat će se 12. i 13. kolovoza na novoj lokaciji – u prostorima Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki. Glavna tema ovogodišnjeg Festivala je »Potraga za besmrtnošću«, a kroz brojna predavanja, prezentacije, projekcije, performanse i radionice obradit će se ova vrlo intrigantna tema.


Ono što već godinama krasi i daje dodatnu vrijednost Liburniconu su počasni gosti, pa su se na opatijsku konvenciju rado odazvali Guy Gavriel Kay, Steven Erikson, Jacqueline Carey, Ian Gibson, Gillian Polack, Shadows of Esteren, Klaudija Čermak, Richard Watson, Dmitrij Gluhovskij, Alexander Freed, Czech Games Edition, Jonathan Stroud, Enis Čišić, Goran Sudžuka, Tad Williams, Sweet Angel Cosplay, dr. sc. Davor Pavuna, akademik Vladimir Paar, arh. Ranko Starac, Korado Korlević, dr. sc. Davor Horvatić, a ove godine niz respektabilnih imena nastavljaju Laini Taylor, Bojana Vukotić (Banshee Cosplay) i Miroslav Radman.


Počasne gošće


Laini Taylor američka je književnica i autorica fantastičnih romana za mlade. »Sanjar Strange« i nastavak »Muza Košmara« poznati su bestseleri, što je čini jednom od najprodavanijih američkih autora s Printz nagradom, prema New York Timesu. Michael L. Printz Award nagrada je koja se dodjeljuje za najbolju knjigu napisanu za tinejdžere, a Taylor ju je osvojila 2018. godine. Finalistica je National Book Awarda u kategoriji literature za mlade. Autorica je svjetski poznate trilogije »Kći dima i kosti«, romana »Night of Cake & Puppets« te knjiga »Blackbringer« i »Silksinger«. Trilogija »Kći dima i kosti« te duologija »Sanjar Strange« prevedeni su na hrvatski jezik u izdanju Vorto Palabre i Znanja.




Počasna gošća je i Bojana Vukotić (Banshee Cosplay) koja dolazi iz Srbije. Obožava cosplay te se bavi izradom kostima za natjecanja, konvencije, filmske kuće, filmske premijere, ali i za vlastite potrebe. Banshee Cosplay sudjeluje, organizira i provodi radionice na brojnim festivalima (znanstvene) fantastike. Sa svoje police s nagradama izdvaja one s Mondocona u Budimpešti i Comic cona u Sofiji. Na ovogodišnjem Liburniconu imat će ulogu cosplay judgea.


Predavanje Miroslava Radmana


Online predavanje na temu ‘’Besmrtnost: fiktivna i realna« održat će Miroslav Radman, ugledni molekularni biolog i suosnivač Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu. Osim gostiju koji dolaze iz inozemstva, Liburnicon se i ove godine može pohvaliti vrhunskim domaćim znanstvenicima, stručnjacima i popularizatorima znanosti koji će s publikom podijeliti svoja znanja i iskustva, a vrijedi istaknuti gostovanje Kristijana Petrovića koji prvi put dolazi na Liburnicon, a govorit će o folkloru vampira istočne i srednje Europe. Davor Horvatić će održati predavanje »Fizika besmrtnosti«, a Vanesa Ujčić Ožbolt predavanje »U potrazi za kozmičkom dugovječnošću« i kviz »Osvoji Mjesec«.