Bogat program

U Svetvinčentu od 23. do 25. srpnja Festival plesa i neverbalnog kazališta

Kim Cuculić

Festival otvara srpski Bitef Dance Company, a zatvara nagrađivana španjolska predstava »Gran Bolero«



ZAGREB – Ovogodišnje 22. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održat će se od 23. do 25. srpnja na već tradicionalnim lokacijama istarskog gradića, koji već više od dva desetljeća ljeti postaje privremeno središte suvremene plesne umjetnosti. Ove godine Festival uključuje devet izvedbi koje se, kao i dosad, izvode na autentičnim gradskim lokacijama – u kaštelu Grimani, na savičentinskom trgu te u Mediteranskom plesnom centru.


Festival ove godine otvara srpska Bitef Dance Company izvedbom plesne predstave »Prostor za Revoluciju« u petak 23. srpnja u Kaštelu Grimani. Spomenuto je gostovanje prošle godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije otkazano pa će biti realizirano ove godine. Riječ je o radu po konceptu i u koreografiji plesne umjetnice Isidore Stanišić, nastalog kao svojevrsni osvrt na obilježavanje stote obljetnice Oktobarske revolucije. No to je zapravo promišljanje o današnjem svijetu i društvenom poretku u kojem živimo, o tome gdje su danas revolucionarne ideje i ima li društvo utonulo u senzacionalizam šoping centre i reality programe uopće snage za otpor, bunt i promjenu.


Festival zatvara nagrađivana plesna uspješnica »Gran Bolero« Jesusa Rubija Gamoa u nedjelju 25. srpnja. Riječ je o zahtjevnoj i impozantnoj plesnoj koprodukciji dviju španjolskih najvećih plesnih kuća – Madrilenian Teatros del Canal i Mercat de les Flors – koja nudi potpuno novu perspektivu na slavnu kompoziciju Mauricea Ravela. U koreografiji renomiranog španjolskog koreografa Gamoa, šestero plesača iz Madrida i šestero iz Barcelone povezuje se u ovom radu kako bi kroz ples reproducirali spomenutu kompoziciju.




Pored spomenutih izvedbi, festivalski program uključuje i svjetsku premijeru nove plesne predstave istaknutog baletnog umjetnika Staše Zurovca, »LULU«, potom predstavu »Lo Invisible« umjetničkog kolektiva No bautizados pod vodstvom španjolske plesačice i koreografkinje Katie Humenyuk te glumca i scenskog mimičara Rolanda Salaméa, solo »Plesne upute (neće zauvijek biti ovako)« njemačkog koreografa Moritza Ostruschnjaka, predstavu »REVEL REVEL« španjolske koreografkinje Roser López Espinosa u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i predstavu »Druga strana: noć maštanja« američke koreografkinje Sare Shelton Mann. Domaću plesnu scenu, pored ZPA, na festivalu predstavljaju Studio za suvremeni ples s predstavom »Spektakl« koreografkinje Irme Omerzo te predstava »Skupa« nagrađivane plesne umjetnice Petre Hrašćanec.