Dječja kuća

U Rijeku desetu godinu zaredom dolazi Filmska škola za djecu i mlade Froom!

Davor Mandić



RIJEKA – Desetu godinu zaredom Filmska škola za djecu i mlade Frooom! dolazi u Rijeku. Ove godine radionice će se održavati od 28. kolovoza do 1. rujna u Dječjoj kući od 9 do 15 sati. Bit će tri radionice: početna, napredna i majstorska. Prema opisu, u početnoj radionici, snimajući animirani film o klimatskim promjenama, polaznici se igraju svega i sa svim što je učinilo film mogućim: od kineskih zoetropa, manirističkih optičkih eksperimenata, preko francuskih praksinoskopa, camere obscure i analogne filmske trake, do dronova, videofonije, televizije, pametnih telefona i kompjuterskih igara.


U naprednoj radionici polaznici ponavljaju sve što su naučili na početnoj te povezuju svoje iskustvo s filmom i medijskim sadržajima s kojima su se susreli u međuvremenu između dviju radionica. Zatim zajedno s ostalim polaznicima i voditeljima razvijaju priče koje će pretočiti u dokumentarne, igrane ili eksperimentalne filmove. U ovogodišnjoj majstorskoj radionici “Gluma na filmu” obrađuju se svi postupci koji glumački rad na filmu razlikuju od kazališnog.


Osim tri radionice u Dječjoj kući, pokretači škole Bacači sjenki najavljuju i poseban program 31. kolovoza u 19 sati. Redatelj, izvođač, pisac i kvizolog Mario Kovač pripremio je Filmski kviz, a nakon njega slijedi Frooom! Filmska revija filmova, među kojima su i filmovi djece i mladih iz Rijeke.