Petodnevni program

Frooom! filmska škola opet stiže u Rijeku! Evo kako se prijaviti

Kim Cuculić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Od 19. do 23. veljače radionice u Dječjoj kući



Frooom! filmska škola stiže opet u Rijeku od 19. do 23. veljače u Dječju kuću. Prijave se vrše OVDJE, a voditelji su Mia Maros Živković, Pavle Perković, Dubravka Kurobasa, Nikolina Hrga i Boris Bakal.


Produkciju potpisuju Bacači sjenki. Filmska škola svojim radionicama za djecu i mlade donosi intenzivni petodnevni program.


– U početnoj radionici kroz vesele igre i praktične vježbe upoznajemo s osnovama filmske umjetnosti i bilježimo stvaralački njezine početke.




Kreće se od igre svjetla i tame, camere obscure, preko različitih izuma koji su pokretali sliku i bili preteča filmske kamere. U naprednoj se pak skupini ponavlja što su polaznici usvojili na početnoj radionici i snimaju se svoji prvi igrani, eksperimentalni ili dokumentarni filmovi.


Kroz svakodnevne filmske primjere, koji se analiziraju iz različitih motrišta, polaznici ulaze u razlikovanje eksperimentalne, dokumentarne i igrane forme filma, uče o mjestu radnje, elipsama i hiperbolama u filmu, svladavaju vještine pričanja filmom kroz snimanje, montažu, glumu, režiju i sve ostale skrivene i vidljive filmske elemente.


Početna grupa prima do 16 članova, a napredna 10. Cilj ovih radionica je osnovno educiranje mladih za promišljanje, razumijevanje i stvaranje filmskih, novomedijalnih i interdisciplinarnih umjetnosti i sadržaja.


Njihovo dubinsko razumijevanje procesa rada i nastanka umjetničkih filmskih djela i sadržaja. Neki od filmova naših polaznika naišli su na zavidan uspjeh te se prikazuju diljem svijeta, kažu organizatori.