Drugo more

U Galeriji Filodrammatica predavanje sociologinje Emme Dowling

Kim Cuculić

Emma Dowling / Foto Drugo more

Emma Dowling / Foto Drugo more

Predavanje pod nazivom "Skrb onkraj krize: od privatizacije do solidarnosti" bit će održano u srijedu, 27. ožujka u 19 sati u Galeriji Filodrammatica



Sociologinja i politologinja Emma Dowling održat će u okviru programa Refleks udruge Drugo more izlaganje pod nazivom »Skrb onkraj krize: od privatizacije do solidarnosti« u srijedu 27. ožujka u 19 sati u prostoru Galerije Filodrammatica.


Emma Dowling trenutno predaje na Sveučilištu u Beču, a u svojim se istraživanjima bavi transnacionalnom dinamikom krize i promjenama u sustavima socijalne skrbi, zdravstva i socijalne zaštite.


Nagrađivana je autorica knjige »The Care Crisis – What Caused It and How Can We End It?« (Verso, 2021.), u kojoj istražuje višeslojnu prirodu trenutne krize skrbi, njezine strukturalne uzroke, dinamiku i posljedice, kao i moguće načine da se ona okonča.




Polazeći od činjenice da je skrb zbog epidemije koronavirusa postala jednom od gorućih tema našeg vremena, kao i da svaka osoba u nekom trenutku života treba skrb, bilo da je riječ o socijalnoj skrbi, zdravstvenoj skrbi, skrbi o djeci ili skrbi za starije, Dowling podsjeća da su sustavi skrbi diljem svijeta i dalje u krizi.


»Unatoč rastućoj potražnji za skrbi, javne usluge trpe rezove, dok se sustavi skrbi još dublje guraju prema tržištu. Bez iznimke, oni koji najviše trebaju skrb ostaju prepušteni sami sebi, dok oni koji pružaju skrb – bilo da su za to plaćeni ili ne – čine to u iznimno teškim uvjetima.«