Kulturna misija

U četvrtak i petak novo predstavljanje riječkih umjetnika u Crnoj Gori

Kim Cuculić

Foto Ivica Nikolac

Foto Ivica Nikolac



RIJEKA – Savez Crnogoraca Hrvatske iz Rijeke nastavlja svoju kulturnu misiju povezivanja dviju kultura, hrvatske i crnogorske. Novo predstavljanje riječkih pisaca i likovnih umjetnika održat će se u četvrtak, 29. i petak, 30. rujna, ove godine na Cetinju, odnosno u Kolašinu.


U četvrtak će u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore riječki fotograf Ivica Nikolac predstaviti svoju izložbu »Metamorfoza slika sna«. Riječ je o izložbi koja je u organizaciji HDLU-a Rijeka bila postavljena u Galeriji »Klović« 2021. godine te u Blok Galeriji u Beogradu ove godine. Na fotografijama ove serije od 24 crno-bijelih fotografija većih dimenzija, nastalih 2019. godine, nema lica, samo je svijet crnila i tjeskobe, a ideja za projekt, kako kaže Nikolac, krenula je od knjige Ljudmile Ulickaje, kroz koju se provlači tema odsutnosti osobe koja se gubi i izmišlja neki svoj, drugi svijet.


– Zrcalo ionako ne prikazuje ništa. Kroz okno prozora hladnoća ne dopire do kostiju. Govorimo li jedno drugom ono što osjećamo? U imaginarni okvir stišće se kompozicija. Zgušnjava ono »ja« i pretvara u ono nesigurno »ona«, svojevrsnu »fugu« – bijeg od stvarnosti u neku drugu, možda jasniju stvarnost. Fuga kažu, nosi odraze svih imitacija svijeta oko nas. Da li i onog što nosimo u sebi? Dileme se poput čavala oštro zabijaju u meko tkivo razmišljanja. Je li bijeg rasplinuta vizija mogućeg? Kako opstati bez uranjanja u potpuni košmar? Blijedi li sjećanje na vlastiti monolog? Tko je taj koji ponavlja: »meneovdjenema«, meneovdjenema«, »meneovdjenema« – govori Nikolac u kataloškom tekstu.




Na istome mjestu sat vremena kasnije predstavit će se u književnoj večeri članovi Ri Lita Gordana Brkić Žagar i Davor Mandić, od kojih će Brkić Žagar predstaviti širok spektar svojih radova, od zbirke poezije do pretpremijernih rukopisa, a Mandić svoju novu zbirku poezije »Dva kruga, jedna tuga«. Ista rilitovska ekipa predstavit će se i sutradan u kolašinskom Centru za kulturu.