Otišla je jedna od najboljih

U 87. godini preminula pijanistica i pedagoginja Pavica Gvozdić

Hina

Pavica Gvozdić / Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Pavica Gvozdić / Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze sućuti u povodu odlaska jedne od najboljih hrvatskih pijanistica, nezaboravne glazbene pedagoginje Pavice Gvozdić, ističući da je njezina nadarenost prepoznata vrlo rano, a njezino glazbeno obrazovanje u najvećoj je mjeri formirao čuveni pijanistički pedagog Svetislav Stančić



Hrvatska pijanistica i glasovirska pedagoginja Pavica Gvozdić preminula je u subotu u Tuheljskim Toplicama u 87. godini života, objavila je Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze sućuti u povodu odlaska jedne od najboljih hrvatskih pijanistica, nezaboravne glazbene pedagoginje Pavice Gvozdić, ističući da je njezina nadarenost prepoznata vrlo rano, a njezino glazbeno obrazovanje u najvećoj je mjeri formirao čuveni pijanistički pedagog Svetislav Stančić.


Obuljen Koržinek podsjetila je da su brojni nastupi u najuglednijim svjetskim koncertnim dvoranama, nagrade na najznačajnijim međunarodnim pijanističkim natjecanjima, nezaboravne interpretacije na diskografskim izdanjima s djelima svjetskih glazbenih klasika od Bacha i Brahmsa do Chopina i Liszta, ali i domaćih autora poput Papandopula, Dore Pejačević ili Cossetta, samo dio iznimno bogatog umjetničkog opusa Pavice Gvozdić koji čini nemjerljiv doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti.




‘’Iznimno poštovanu umjetnicu, iznad svega posvećenu pedagoginju, blagu i uvijek nasmijanu osobu, posebno će pamtiti brojne generacije studenata Muzičke akademije – ne samo polaznici njezine klase nego i svi mi ostali koji smo je imali čast poznavati i svakodnevno susretati. Na blistavoj karijeri Pavice Gvozdić kao i na njezinom dugogodišnjem pedagoškom radu i jedinstvenoj osobnosti, bit ćemo zauvijek zahvalni“, kazala je Obuljen Koržinek.


Hrvatska pijanistica i glasovirska pedagoginja magistrirala je glasovir na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji 1969., na kojoj je predavala od 1975. godine. Pobjednica je više natjecanja u zemlji i inozemstvu.


Glazbenica snažna temperamenta i velike muzikalnosti, koncertirala u svim većim europskim glazbenim središtima te Kanadi i Japanu. Njezin repertoar obuhvaća djela od 18. do 20. stoljeća, s posebno njegovanim odabirom skladba suvremenih hrvatskih autora.


Na nosačima zvuka zabilježila je antologijske interpretacije Bachovih šest partita, Debussyjevog Preludija te Brahmsovih i Papandopulovih izabranih klavirskih skladba. Dobitnica je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2013.