Trilogija

“Tri pilule” arhitektonskog vizionara Krešimira Rogine predstavljene u HKD-u na Sušaku

Valentina Botica

Krešimir Rogina / Foto Mateo Levak

Krešimir Rogina / Foto Mateo Levak

Trilogija "Tri pilule" predstavlja zbirku autorovih misli, stavova i promišljanja o arhitekturi. Rogina je predstavio knjige kao svojevrsne priručnike



Rodom iz Rijeke, Krešimir Rogina, poznati hrvatski arhitekt, predstavio je svoju trilogiju »Tri pilule« u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.


Ovaj događaj označio je dubok uvid u Roginu filozofiju arhitekture kroz tri knjige koje nose naslove »R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality«, »P&R since 1979… Retro/Spekcija« i »Sveudilj vodvilj – bukvar skoro pa manifest«.


Zbirka misli, stavova i promišljanja


Trilogija »Tri pilule« predstavlja zbirku autorovih misli, stavova i promišljanja o arhitekturi. Prije promocije Rogina je prisutnima podijelio trodijelni set, naglašavajući da je zajednička nit vodilja cijele trilogije upravo on sam.





Odmah na početku predstavljanja Rogina se osvrnuo na riječka iskustva koja su oblikovala njegovu karijeru i izrazio zahvalnost ljudima s kojima ih je dijelio, posebno pozdravljajući pojedince iz publike.


U duhu svoje osobnosti, Rogina se šalio kako, ako je pjevačica Aleksandra Prijović uspjela pet puta napuniti zagrebačku Arenu, onda je i on spreman održati nekoliko predstavljanja svojih knjiga. Ova šaljiva primjedba naglasila je Roginin opušteni pristup knjigama čija je zajednička vodilja, kako kaže, on sam.



»Nit vodilja je da ja pokušavam taj svijet objasniti samom sebi, taj medij arhitekture i činjenicu što je to arhitekt. Ova djela su zapisi samog mog objašnjavanja svega, pa tako i situacije u hrvatskoj arhitekturi. Lakše je podijeliti stvari sa svijetom kad si načisto sam sa sobom«, rekao je Rogina, oslikavajući osobnu dimenziju svoje trilogije.


Svojevrsni priručnici


Što se tiče same trilogije »Tri pilule«, Rogina je predstavio knjige kao svojevrsne priručnike.


»Enchiridion«, plava pilula za smirenje, nudi uvid u Roginino razumijevanje svijeta, uvjeravajući čitatelje da je sve u redu, samo se malo promijenilo i da se trebamo jednostavno prilagoditi.



»Retro/Spekcija«, žuto-zlatna pilula, otkriva filozofiju suradnje tandema Penezić & Rogina kroz dugi vremenski period.


Najnovija, »Sveudilj vodvilj«, crvena je pilula za razbuđivanje, pružajući prikaz stanja hrvatske arhitekture.


Sam Rogina pojašnjava: »Sve tri prvenstveno raščišćavaju neke moje dileme, opsesije i iluzije«. U svega rečenicu-dvije po stranici, čitatelji uz »Tri pilule« dobivaju priliku uroniti u ne samo arhitekturu, već i u njegova osobna promišljanja o njoj.


O Krešimiru Rogini


Krešimir Rogina, eminentan hrvatski arhitekt rođen u Rijeci 1959. godine, predstavlja ikonu u domaćoj i internacionalnoj arhitektonskoj zajednici.



Nakon završenih studija na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Rogina je privukao pažnju osvajanjem dvije prve nagrade na natječajima 1984. godine, jednu u Zagrebu za plivalište Mladost i drugu u Tokiju za Stil.


Ovaj uspjeh bio je tek početak njegove karijere obilježene brojnim priznanjima i nagradama, uključujući Grand Prix Beogradskog salona arhitekture 1988. godine i Srebrnu medalju svjetskog bijenala arhitekture INTERARH u Sofiji 1987. godine.