Veliki rast, ali...

Svjetski muzeji još nisu ni izbliza dosegnuli pretpandemijske brojke. Louvre sam odlučio ograničiti broj posjetitelja

Hina

Reuters

Reuters

Ispitani svjetski muzeji su u 2022. imali skok od 98 posto, sa 71 na 141 milijun posjetitelja, dok su prije pandemije imali 230 milijuna



Sto najposjećenijih muzeja u svijetu u prošloj su godini, prvoj u kojoj su se napokon otvorili nakon pandemije, udvostručili broj posjetitelja u odnosu na 2021., no dosegli su tek 61 posto od pretpandemijskih rezultata.


Pokazali su to rezultati istraživanja britanskog The Art Newspapera, a prenosi Muzejski dokumentacijski centar (MDC), čije je ranije istraživanje hrvatskih muzeja pokazalo slične rezultate.


Ispitani svjetski muzeji su u 2022. imali skok od 98 posto, sa 71 na 141 milijun posjetitelja, dok su prije pandemije imali 230 milijuna posjetitelja.


Najposjećeniji Louvre želi ograničiti broj posjetitelja




Pariški Louvre i dalje je najposjećeniji na svijetu – imao je 7,7 milijuna posjetitelja, 20 posto manje nego 2019., ali 179 posto više nego pandemijske 2021.


Iz MDC-a podsjećaju da je Louvre, kako bi smanjio nepodnošljive gužve i sve češće pobune zaposlenika, odlučio u ovoj godini ograničiti broj posjetitelja na 30 tisuća dnevno. To bi mu trebalo osigurati od 7,5 do 8,5 milijuna posjetitelja godišnje, razinu od prije 17 godina, koja je niža u odnosu na rekordnu 2018. kada je imao 10 milijuna posjetitelja.


Posjetitelje su vratili i ostali pariški muzeji – Musée d’Orsay imao je 3,3 milijuna posjetitelja, a Centar Georges Pompidou 3 milijuna.


Vatikanske muzeje je posjetilo pet milijuna ljudi, 215 posto više u odnosu na 2021., ali 26 posto manje nego 2019.


Muzeji u Ujedinjenom Kraljevstvu sporije se oporavljaju, Britanski muzej u Londonu imao je četiri milijuna posjetitelja, Tate Modern 3,8 milijuna posjetitelja, a Muzej Viktorije i Alberta pao je na 14. mjesto s 2,3 milijuna posjetitelja.


Najviše je izgubila Nacionalna galerija koja je od pretpandemijskih šest milijuna vratila tek 2,7 milijuna posjetitelja.


Kineski muzeji žrtve striktnih mjera, a ruski ratnih okolnosti


Od azijskih muzeja najposjećeniji je Nacionalni muzej Koreje s 3,4 milijuna posjetitelja, dok su kineski muzeji i u 2022. bili žrtve najrestriktivnijih epidemioloških mjera.


Ruski muzeji su, napominje se u istraživanju, bili žrtve rata u Ukrajini. Dok su među prvih deset na svijetu u 2021. bili Državni ruski muzej u Sankt-Peterburgu, Ermitaž i Tretjakovska galerija, u prošloj godini samo se Ermitaž zadržao na desetome mjestu najposjećenijih.


Prije rata muzeji Sankt-Peterburga su profitirali zahvaljujući kruzerskom turizmu, a sada je udio stranih turista među posjetiteljima pao s 38 posto u pretpandemijskoj godini na svega jedan posto u ratnoj godini.


Njujorški Muzej umjetnosti Metropolitan obišlo je 3,2 milijuna posjetitelja, a i ostali veliki muzeji u tom gradu također nisu sustigli ranije rezultate – Guggenheim je još uvijek 42 posto slabiji nego u posljednjoj pretpandemijskoj godini.


Po riječima Maje Kocijan iz MDC-a, broj posjetitelja svakako nije jedini način vrednovanja uspješnosti rada nekog muzeja, no, nažalost, muzeji u svijetu najviše zarađuju od prodaje ulaznica, članarina i donacija.


Britanski nacionalni muzeji su prije pandemije 58 posto sredstava zarađivali sami, dok je Louvre samo na ulaznicama zarađivao i do deset milijuna eura.


“Kolikogod one koji u muzeje ne idu samo da bi snimili selfie s Mona Lisom veseli što su se u 2022. muzejima mogli kretati, jasno je da brojčano izražena posjećenost nije puko nadmetanje u blokbasteriziranoj kulturi, već i ozbiljan čimbenik poslovanja muzejskih kuća”, poručila je Kocijan.