Nezavisna umjetnička scena

Stižu festival Perforacije i Noć performansa, evo detalja

Davor Mandić

Foto Peter Uhan

Foto Peter Uhan



ZAGREB – Festival Perforacije u svom 15. izdanju nudi raznolik program izvedbenih umjetničkih projekata nezavisnih scenskih umjetnika i umjetnica. U organizaciji Domina na Perforacijama 2023. od 27. lipnja do 2. srpnja predstavit će se, kako kažu u Dominu, najbolje od hrvatske angažirane art scene uz jaka međunarodna pojačanja. Platforma koja za cilj ima dati podršku eksperimentu u kazalištu, plesu i performansu, osim u Zagrebu, svoj će program predstaviti i na gostovanjima u Dubrovniku, 29. lipnja, u Rijeci, 30. lipnja i u Koprivnici, 21. rujna.


Paralelno s festivalom Perforacije, u zagrebačkoj Laubi će se 27. lipnja održati i Noć performansa koju organizator najavljuje kao manifestaciju s jednim od najotvorenijih programa za promišljanje suvremenosti kroz art i angažiranost. Tema ovogodišnje Noći performansa je feministički art i umjetničke prakse. Svoje će interdisciplinarne radove u okviru Noći performansa i Perforacija 2023. predstaviti umjetnici i umjetnice: SoXe, žuж, Nikolina Butorac, Igor Zenzerović, Ana Katulić, Irena Boćkai, Lucija Žuti, Škart, Matea Bilosnić, Ana Kreitmeyer, Žiga Divjak, Arijana Lekić – Fridrih, Via Negativa, Sonja Leboš, Bruno Isaković, Mia Zalukar, Jasna Žmak, Domagoj Ivanković i Juraj Šantorić.


Kako ističe direktor Festivala Zvonimir Dobrović, Festival je nastao s idejom premošćivanja nedostataka kulturne politike koja sustavno zanemaruje kreativne i organizacijske potencijale na sceni koja se naziva nezavisna.




– Vrijeme osipanja, usitnjavanja i taracanja se nastavlja na lokalnoj i nacionalnoj razini kulturnih potpora, a projektna financiranja čine svoje – šizofreno usmjeravanje rada prema projektnim pozivima kojima je art najčešće alat, a ne svrha – ističe Dobrović.