Festival izvedbenih umjetnosti

Ganz nove Perforacije i Noć performansa u Rijeci

Kim Cuculić

Foto TOMISLAV BLAŽI

Foto TOMISLAV BLAŽI

Festival počinje u četvrtak 29. listopada u 20 sati u velikoj dvorani Filodrammatice izvedbom plesne predstave »Playing reality« Koraljke Begović i Jasne Jasne Žmak, koja za ishodište uzima svima znane dječje igre te ih transformira u plesne sekvence gradeći kompleksnu rekonstrukciju poznatog svijeta igar



RIJEKA – Ganz nove Perforacije, festival izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa te site-specific događaj Noć performansa, nakon Zagreba dolaze i u Rijeku od 29. do 31. listopada.


Festival počinje u četvrtak 29. listopada u 20 sati u velikoj dvorani Filodrammatice izvedbom plesne predstave »Playing reality« Koraljke Begović i Jasne Jasne Žmak, koja za ishodište uzima svima znane dječje igre te ih transformira u plesne sekvence gradeći kompleksnu rekonstrukciju poznatog svijeta igara. Na popratnom programu u 18 sati u prostoru studija »Kamov« održat će se panel o prednostima i izazovima sudioničkog upravljanja u kulturi kao dio diskurzivnog programa Mreže izvedbenih umjetnosti.



Drugu plesnu večer, u petak 30. listopada na istom mjestu i u isto vrijeme, obilježit će predstava koja je 2018. godine osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u cjelini – »Tamo vani i ovdje unutra« Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad.




U okviru site-specific programa, poznatoj Noći performansa, podnaslovljenoj »Sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans«, koja se bavi istraživanjem novih prostora za performans i društvene odnose, 31. listopada udruga Domino predstavlja umjetnike i njihove instalacije, performanse, prostorne intervencije i akcije u javnom prostoru te modele interakcije, komunikacije i participacije s publikom koje pružaju nove perspektive u odnosu na kulturno-društveno-politički kontekst te eksperimentiraju s umjetničkim formama i poetikama.
Svoje radove izvest će Nika Bokić (Bezopasni zagrljaji/Noli me tangere), Antonio Grgić (Spomenici sviraju) i Petra Mrša (Landscape & Lekcija) na nekoliko lokacija užeg centra Rijeke. Besplatno savjetovanje, u okviru S.O.S. linije Nike Bokić, može se dobiti cijeli dan na broj telefona 091/723-9908.


– Iako je vrijeme karantene bilo ispunjenom kulturnim sadržajima online tipa, iskustvo ipak pokazuje da ništa ne može zamijeniti živu izvedbu i izravni proces uživanja u umjetnosti. Ova se godina pokazala puna neizvjesnosti te nas osvijestila da ne znamo što donosi sutra i da baš zato uživamo u danas. Zato, posjetite programe Ganz novih Perforacija, a ulaz je slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima. Ulaznice se rezerviraju samo za plesne predstave u sklopu Ganz novih Perforacija na e-mail: [email protected] – piše u najavi.