Nezavisna produkcija

Stiže trinaesto izdanje festivala Perforacije, evo što sve donosi

Kim Cuculić

Novo festivalsko izdanje uključuje brojne programe, izvedbe, razgovore, radionice, kao i još jednu Noć performansaZAGREB – Trinaesto izdanje festivala izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa održat će se u Zagrebu, u Zagrebačkom plesnom centru te ostalim lokacijama, od 29. lipnja do 3. srpnja. Festivalski će se program, tijekom cijelog srpnja, u okviru Mreže izvedbenih umjetnosti, odvijati i u Rijeci, Zadru, Dubrovniku i Koprivnici. Novo festivalsko izdanje uključuje brojne programe, izvedbe, razgovore, radionice, kao i još jednu Noć performansa.


Premijerno će biti izvedena predstava »Healers« plesne umjetnice Jasne Layes Vinovrški u izvedbi Studija za suvremeni ples, te predstava »Arbajt« plesača i koreografa Šimuna Stankova. Na programu su i dvije gostujuće kazališne predstave iz regije: ona redatelja Zlatka Pakovića »Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo«, nastala u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, čijom izvedbom na Perforacijama otpočinje turneja predstave koja će se okončati gostovanjem u Srebrenici na Dan sjećanja na genocid, te predstava redatelja Žige Divjaka »Game« koja se bavi problematikom prisilnog vraćanja migranata s granica Europske unije.


Bit će održana i Noć performansa, 2. srpnja. Otvorenim pozivom potaknulo se umjetnike na promišljanja o sreći i euforiji kao temama koje nam se svima nameću kao životno važne nakon godine obilježene pandemijom, potresima i nesigurnostima raznih oblika. Odabrani umjetnici koji će biti predstavljeni u okviru Noći performansa, Nikolina Majdak, Igor Zenzerović, Mirjana Đan, Andrej Zbašnik i Božidar Katić, sudjelovali su u edukativnom Lab-u koji je mentorski vodila Nataša Rajković.
Neki od umjetnika na ovogodišnjem izdanju su Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Danijel Žeželj, Bruno Isaković, Mia Zalukar, Nora Krstulović, Tin Dožić, Ida Blažičko, Stefan Radu Cretu, BADco. i drugi.


Kako ističe umjetnički direktor festivala Zvonimir Dobrović, Perforacije se iz godine u godinu sve snažnije pozicioniraju na sceni kao referentna točka podrške domaćim umjetničkim eksperimentima i suradnjama. Program Noći performansa odvija se uz podršku Mreže izvedbenih umjetnosti. Lokalne partnerske organizacije dio su Mreže izvedbenih umjetnosti, a uključuju Prostor plus (Rijeka), Zadar Snova (Zadar), Art radionicu Lazareti (Dubrovnik) te udrugu Mamuze (Koprivnica).