Raznolik program

Siječanj u Art-kinu donosi niz novih naslova. Evo što će se sve moći gledati

Ervin Pavleković

Na programu je ciklus filmova poljskog redatelja Krzysztofa Kieslowskog, a Dječja kuće donosi filmske poslastice za cijelu obitelj. Bit će prikazani i filmovi renomiranih autora



RIJEKA – Novu godinu Art-kino započinje filmovima Pabla Larraina i Paula Thomasa Andersona, sada već tradicionalno siječanjski donosi i Filmske mutacije: festival nevidljivog filma, zatim ciklus filmova poljskog redatelja Krzysztofa Kieslowskog, a Dječja kuća donosi filmske poslastice za cijelu obitelj.


Na programu su sjajni filmovi renomiranih autora, pa Art-kino donosi zanimljive naslove, poput europske komedije godine »Trijumf«, francuskog glumca i scenarista Emmanuela Courcola koji govori o uspjehu zatvorske kazališne skupine. Prikazuje se i posljednji, novi film velikoga španjolskog redatelja Pedra Almodóvara »Paralelne majke«, još jednom s Penelope Cruz, njegovom muzom, u glavnoj ulozi.


Od 13. siječnja u kino stiže i novi film čileanskog redatelja Pabla Larraina »Spencer« s Kristen Stewart u glavnoj ulozi, koji govori o životu princeze Diane. Istoga je dana na programu »Licorice Pizza«, deveti film redatelja Paula Thomasa Andersona koji donosi prikaz San Fernanda sedamdesetih godina, a bio je nominiran u nekoliko kategorija za nagradu Zlatni globus.


Retrospektiva »Sve boje«




Početak godine u Art-kinu sada je već tradicionalno rezerviran za Filmske mutacije: festival nevidljivog filma, koji u sklopu svojeg 15. izdanja u Rijeku dolazi od 21. do 23. siječnja. Kao programi komplementarni ovogodišnjim Mutacijama, u Art-kinu se održavaju još dva zaključna programa posvećena retrospektivi Sanje Iveković, »Make Up – Make Down« kao paralelni program izložbe o videoradovima naše umjetnice, koja se održava u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.


U siječnju posjetitelje očekuje i reprizni retrospektivni program »Sve boje« posvećen jednom od najpoznatijih poljskih redatelja i scenarista Kieslowskog, pa će se tako prikazati filmovi koji su dio trilogije o bojama – »Plavo« (1993.), »Bijelo« (1994.), »Crveno« (1994.) – koja je inspirirana bojama francuske zastave i idealima iz njezinog revolucionarnog razdoblja, slobodom, jedinstvom i bratstvom. Uz filmove iz trilogije, bit će prikazani i »Veronikin dvostruki život« (1991.), prva inozemna koprodukcija, film koji je osvojio tri nagrade na festivalu u Cannesu. Prikazat će se i njegov najkontroverzniji film »Kratki film o ubijanju« (1988.), a ciklus njegovih filmova simbolično završava filmom »Slučajnost« (1987.) koji je nagovijestio nove trendove u autorovom redateljskom radu.


Program u Dječjoj kući


Siječanjski filmski program u Dječjoj kući nastavlja se petkom, subotom i nedjeljom, a ovoga će mjeseca, od 14. siječnja, biti prikazana nova animirana leteća avantura »Pčelica Maja 3: Zlatno jaje«, od 21. siječnja francuski obiteljski igrani film »Vuk i lav« koji govori o prijateljstvu mladunčeta vuka, lava i jedne djevojke. Također, tu su i novi hitovi »Spider-man: Put bez povratka«, od 15. siječnja, zatim »Dina«, u 2D i 3D od 16. siječnja, te četvrti dio Matrix franšize »Matrix Uskrsnuća«, od 23. siječnja.


Za ulazak u Art-kino i Dječju kuću za sve starije od 16 godina potrebna je COVID-potvrda, a program se provodi u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Ulaznice za filmske projekcije u Art-kinu mogu se rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Ulaznice za filmske projekcije u Dječjoj kući mogu se kupiti na blagajni Art-kina i u prizemlju Dječje kuće, gdje se blagajna otvara sat vremena prije početka prve projekcije te na internetskoj stranici ulaznice.hr. Više informacija o programu Art-kina može se naći na https://www.art-kino.org/hr/.