Mostra

Riječko Art-kino otvorilo poziv mladim filmofilima za financirani put na Venecijanski filmski festival

Kim Cuculić



RIJEKA – Svoje najvjernije mlade posjetitelje u rasponu godina od 18 do 25 Art-kino poziva da se prijave na program u sklopu inicijative 27 Times Cinema, koja već dvanaest godina vodi mlade i perspektivne filmofile iz svih 27 članica Europske unije na Venecijanski filmski festival. Mladim se ambasadorima, uz ulogu žirija na prestižnom festivalu, pruža i prilika da sudjeluju u promociji i dodjeli nagrade LUX, filmske nagrade koja u svojoj srži teži k promicanju diskursa na području politike, raznolikosti i solidarnosti, razvoju europskih (ko)produkcija te uklanjanju jezikom postavljenih barijera (u kinematografiji).


Art-kino u suradnji s inicijativom 27 Times Cinema, koja je u organizaciji Europskog parlamenta, Filmske nagrade LUX, programa Giornate degli Autori i europske mreže kina Europa Cinemas, bira tri potencijalna ambasadora/ice koji će predstavljati Hrvatsku i svoje kino na Venecijanskom filmskom festivalu te biti dio žirija mladih Europljana u filmskoj selekciji Giornate degli Autori. Europski parlament pokriva putne troškove i troškove smještaja mladih sudionika za svih 13 dana događanja, Europa Cinemas vodi brigu o džeparcu, dok će festivalski program Giornate biti zadužen za organizaciju sudionika i njihove akreditacije. Drugim riječima, svi troškovi za festival koji će se održati u Veneciji od 30. kolovoza do 9. rujna su pokriveni.


Prijave za dvanaesto izdanje su u tijeku, a ove godine u videouradcima koje zainteresirani filmofili trebaju prijaviti fokus je na promicanju europskog identiteta. Prijave za sudjelovanje u programu otvorene su do 30. ožujka u 12 sati, a detalji o prijavi dostupni su na mrežnoj stranici Art-kina. Više informacija može se naći na https://www.art-kino.org/hr/novosti/27-times-cinema-2023.