Jedinstven program

“Psihodrama i kreativnost” ponovno u HKD-u na Sušaku

Portal Novi list

Želite li završiti nezavršene razgovore, posjetiti sebe u prošlosti, doživjeti savršenu maštariju, iskaliti ljutnju, spontano zaplesati ili se dobro nasmijati?



Umjetnička organizacija Kolektiv Igralke, osim inovativnih i društveno osviještenih predstava, u Rijeku već nekoliko sezona dovodi jedinstven program “Psihodrama i kreativnost” koji se održava u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.


Budući da se radi o metodi koja u Rijeci dosad nije bila prisutna, program vodi gostujući psihodramski psihoterapeut i seksolog Jaka Sotlar iz Slovenije.


Želite li završiti nezavršene razgovore, posjetiti sebe u prošlosti, doživjeti savršenu maštariju, iskaliti ljutnju, spontano zaplesati ili se dobro nasmijati?




U HKD-u na Sušaku od sada ćete u psihodrami moći proživjeti sve što vam treba.


Otvorena radionica za sve koji se žele upoznati s ovom metodom održat će se 23. i 24. rujna 2022. godine, a nakon toga je moguće pridruživanje cjelogodišnjoj psihodramskoj grupi koja će se održavati svakog drugog petka u večernjem terminu.



Početak redovne grupe je 30. rujna 2022. za stare polaznike, 14.10. pridružuju se novi polaznici, grupa se održava svaki drugi petak od 20 do 22 sata. Radionice se održavaju na 6. katu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.


Osnivač psihodrame, Jacob L. Moreno, u svojem je radu spajao psihologiju i kazalište spontanosti, a danas je psihodrama svjetski priznata psihoterapijska metoda koja koristi dramske metode za istraživanje interpersonalnih odnosa i unutarnjeg svijeta pojedinca.


Psihodrama je vrsta interaktivne predstave u kojoj protagonist odigrava uloge svog života. Polaznici će koristiti elemente igre za spontanu dramatizaciju scena iz vlastitih života, pri čemu mogu istraživati svoju sadašnjost, prošlost i vizije budućnosti, situacije koje su se dogodile (ili su se mogle dogoditi, a nisu), izgovorene i neizgovorene misli i osjećaje, želje, fantazije, snove.



Psihodrama se bavi svim aspektima života te je primjerena kako za specifične poteškoće (anksioznost, depresija, psihosomatske bolesti, svakidašnji stres, gubici), tako i za općeniti osobni rast.


Ovaj program nije tečaj glume ili klasična kazališna skupina, pa tako za sudjelovanje nije potrebno nikakvo kazališno iskustvo.


Na sudjelovanje su pozvani svi koji se žele naučiti bolje izraziti, stupiti u dublji kontakt s vlastitim tijelom i emocijama, prepustiti se improvizaciji “ovdje i sada” te razvijati spontanost i kreativnost.


Voditelj Jaka Sotlar završio je petogodišnju edukaciju iz psihodrame u Zagrebu te diplomski studij seksologije na Sveučilištu Alcala de Henares u Madridu.



Dodatno stručno osposobljavanje stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani (dvogodišnji studij sistemske psihoterapije) te na pojedinačnim stručnim radionicama iz različitih psihoterapijskih pravaca (Gestalt, jungovska analiza, tjelesno orijentirana psihoterapija).


Član je Slovenskog krovnog saveza za psihoterapiju (SKZP) i Slovenskog seksološkog društva. Već niz godina vodi psihodramske radionice u Sloveniji i Italiji te ima kontinuirane psihoterapijske grupe, individualne i partnerske psihoterapije u Ljubljani i Rijeci (psihodrama.si/hr).