Čuveni slikar i strip crtač

Proslavljeno 120 godina od rođenja Andrije Maurovića: ‘Život na margini mu je omogućio produktivnost’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Na manifestaciji “Dani Mula“ otvorenoj u petak u Kotoru i posvećenoj povijesti i kulturi malog mjesta Mua u Boki kotorskoj obilježeno je 120 godina od rođenja i 40 godina od smrti čuvenog slikara, ilustratora i strip-crtača Andrije Maurovića koji je rođen u tom mjestu.


U program pod nazivom ”Maurović: Od Mula do Mula” održan je znanstveni skup sa poznavateljima života i stvaralaštva Andrije Maurovića iz Slovenije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji su istaknuli važnost tog hrvatskog umjetnika, kojeg nazivaju i “ocem hrvatskoga stripa”.


Tada je predstavljeno i idejno rješenje za spomen-ploču koja bi trebala uskoro biti postavljena na rodnoj kući Maurovića.




Osim skupa, priređena je i izložba ”Maurović se vraća doma!” autora Stanke Janković Pivljanin i Veljka Krulčića koju je otvorila Tanja Petrović iz slovenske akademije SAZU, pri čemu je istaknula da je Maurović živio u stoljeću podjela i previranja, za koje je nastojao da ga ne ometaju i ne smjeste u bilo koju kategoriju.


“Birao je da bude na margini i upravo je to bio i njegov način života te moralni princip koji mu je omogućio produktivnost i stvaralaštvo”, rekla je Petrović.


Predstavljena je i knjiga ”Maurović: Od Mula do Mula” autora Veljka Krulčića, a prikazana su i dva filma “Andrija Maurović: Mag stripa” i “Zvonimir Šepat o Andriji Mauroviću”.