Prvo integralno izdanje

Na Trsatu predstavljeno kolekcionarsko izdanje stripa „Grička vještica“

Katarina Bošnjak

Snimio: Sergej Drechsler

Snimio: Sergej Drechsler

Strip je u nastavcima izlazio 1960-ih, a ovo njegovo prvo integralno izdanje, popraćeno i brojnim prilozima, objavio je nakladnik „Više od stripa“ iz Sarajeva



Danas je u Gradskoj knjižnici Rijeka – Ogranak Trsat predstavljeno kolekcionarsko izdanje stripa „Grička vještica“, nastalog prema istoimenom romanu Marije Jurić Zagorke. Crteže za strip izradio je Andrija Maurović, a scenarij Norbert Neugebauer.


Strip je u nastavcima izlazio 1960-ih, a ovo njegovo prvo integralno izdanje, popraćeno i brojnim prilozima, objavio je nakladnik „Više od stripa“ iz Sarajeva. Bila je izložena i mini-izložba uvećanih detalja i tabli iz stripa, kao i primjerci „Bosone“, sarajevskog časopisa o stripu.





O stripu i njegovu položaju u hrvatskoj kulturi, kao i o Mauroviću, Neugebaueru, Zagorki, izložbi i još mnogo čemu razgovarali su Alija Balta, likovni umjetnik i urednik kolekcionarskog izdanja stripa, te književni kritičar i sveučilišni profesor Mario Kolar.
– Svezak ovoga stripa prvi sam puta ugledao s nekih 5-6 godina i tada sam se naprosto zaljubio u ovaj strip i jedan mi je od najdražih stripova svih vremena. To je bila ta neka inicijalna kapisla, a kasnije sam došao do samog tog sveska koji je bio jako skup u to vrijeme, da bi tada prvi puta prošao cijeli taj svezak – ispričao je Alija Balta i dodao kako ima veliku ljubav prema ovome stripu, a da nije bilo Plavog vjesnika, Maurovića i njemu sličnih, možda ne bi ni postao umjetnik.



Zanimljivo je kako je strip u ovome izdanju prvi puta zapravo kompletiran, naime, dok je radio na restauraciji Balta je primijetio kako mu nedostaju tri kaiša koja nikada nisu objavljena.
– Bilo je nedostataka u samom strip serijalu, na nekim je mjestima nedostajalo pola lica ili oči, negdje je ruka docrtana direktno u tiskari. Detaljno smo analizirali svaki kvadrat, minimalno sat vremena bi izdvojili za svaki, a ukupno ih je 623… Kada smo objavili integralno izdanje, postavili smo pitanje jesmo li možda mogli koristiti originale, da bi se na kraju saznalo kako Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu posjeduje oko 90% originala, što nitko nije znao– kazao je Balta.



Mini-izložba i predstavljanje organiziraju se u sklopu studentskog projekta Što je popularno u popularnom romanu?, koji provode studenti kroatistike Filozofskog fakulteta u Rijeci. Projekt se provodi uz financijsku potporu Sveučilišta u Rijeci – Studentskog kulturnog centra.


Snimio: Sergej Drechsler