Logistički izazov

Prirodoslovni muzej ide u veliku rekonstrukciju. Seli se i – velika bijela psina

Hina

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL



Zbog rekonstrukcije Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, u utorak, 19. travnja, počet će preseljenje važnog eksponata Zbirke riba – velike bijele psine, na sigurnu lokaciju u prostorima Zagrebačkog velesajma.


“Muzej se trenutno nalazi u fazi najveće rekonstrukcije u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov”, istaknula je tim povodom ravnateljica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović.


Muzej je tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu.




Za preseljenje su ostala dva najveća eksponata – velika bijela psina te golema psina, koje su zbog složenosti postupka do zadnjeg čekale premještaj.


Preseljenje velike psine, Carcharodon carcharias, ulovljene u Jadranskom moru, počinje u utorak, a uskoro se očekuje i preseljenje najvećeg eksponata – goleme psine.


Hrvatski prirodoslovni muzej trenutačno je u fazi obnove vrijedne više od 118 milijuna kuna iz europskih fondova i Grada Zagreba.


“Radovi su u tijeku od prosinca prošle godine, a očekuje se da će završiti do kraja iduće godine kada će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo na Gornjem gradu”, poručuju iz Muzeja.