»Glazba spaja/Moj svijet na tanjuru«

Poezija, glazba i autohtona fijumanska gastro priča Laure Marchig

Sandy Uran

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Subtitle Premijera filma »Glazba spaja/Moj svijet na tanjuru« riječke književnice Laure Marchig u Ljetnom Art-kinu dokazala je kako kreativnost nema granica



RIJEKA – Premijera filma »Glazba spaja/Moj svijet na tanjuru« riječke književnice Laure Marchig u Ljetnom Art-kinu dokazala je kako kreativnost nema granica. Naime, autorski filmski prvijenac fijumanske pjesnikinje, prevoditeljice i novinarke Laure Marchig punog naslova »Glazba spaja/Moj svijet na tanjuru« (u prijevodu »La musica unisce/Il mio mondo in un piatto«) spojio je poeziju, glazbu i autohtonu fijumansku gastropriču ili kako je istaknula sama autorica – familijarnu kuharicu, temeljenu na rukopisu autorice, koja je inače izvrsna kuharica, pod naslovom »Schmarrn«, prema nazivu austrijske slatke delicije.


Obiteljski mikrokozmos


Film je, prema reakcijama publike, polučio željenu reakciju – a to je da se svidi, uz komplimente autorskoj ekipi na originalnosti. Poetski prikaz pripremanja maneštre i rezanja peršina u ritmu glazbe predstavljaju umjetničku sekvencu vizualno vrlo dojmiljivu. Kao što je navedeno u popratnom programu, drevni simbol hrane predstavlja element koji omogućava da uspostavimo kontakt s našim precima, te postaje i simbol povezivanja sa zemljom i podnebljem. Film prati obiteljski mikrokozmos u kojem se raspliću priče koje zajedno tvore kroniku nekoliko generacija u vremenskom rasponu od stotinjak godina: austrougarska stroga baka daruje svoje mitteleuropske austrougarske recepte, a tu su i izvorni seoski istarski recepti autoričine majke…


A da je riječ o obiteljskom filmu, u pravom smislu riječi, govori u prilog to da je plesne koreografije u skladu s interpretiranim stihovima, od strane Laure Marchig, izvela njezina sestrična, profesionalna plesačica Silvia Marchig.


Venuccijev anđeo




Ulogu Venuccijevog anđela interpretirala je Denis Kirinčić. Nakon projekcije autorica je publici dodatno pojasnila viđenje ove glazbeno-pjesničke gastropriče. Razgovor s autoricom Laurom Marchig i glazbenicima Darkom Jurkovićem Charlijem na gitari i Ivanom Valušekom – sitar moderirala je Ornella Sciucca, predstavnica Zajednice Talijana u Rijeci.


U glazbi dvojice kreativaca, njihovim originalnim kompozicijama, po završetku filma publika je uživala na druženju upriličenom na bočnim stepenicama Art-kina.