Prerani odlazak

Ovogodišnji riječki festival jazza posvećen Dorianu Hatti. Tijekom dana je stigla tužna vijest

Davor Hrvoj

Zahvaljujući njemu prvi put je jazz u Rijeci, riječki jazz, prodisao punim plućima



Tijekom dana stigla je tužna vijest da je preminuo Dorian Hatta, osnivač festivala Jazz Time Rijeka. Njegova odluka da festival pokrene u jeku Domovinskog rata pokazala se vizionarskom.


Zahvaljujući njemu prvi put je jazz u Rijeci, riječki jazz, prodisao punim plućima, ponosno se osovio na noge i stao uz bok klasičnoj glazbi. Naime, Hatta je prvi Jazz Time organizirao u Guvernerovoj palači koja je do tada bila rezervirana isključivo za klasičnu glazbu, privukavši više ljubitelja glazbe, ne samo jazza, nego što ih stane u dvoranu. Tim činom otvorio je prostor za nove naraštaje džezista koji su stjecali glazbeni ukus i obrazovanje upravo na koncertima koje su slušali na Jazz Timeu, a danas su ugledni glazbenici na hrvatskoj i međunarodnoj sceni. Svoj zanos prema jazz glazbi i entuzijastičan, ali profesionalan odnos prema organizaciji festivala nesebično je prenosio na svoje suradnike, kojima ju je nakon četiri godine i prepustio. U povodu Hattine smrti organizator mu je odlučio posvetiti ovogodišnji Jazz Time Rijeka.


Profesor Dorian Hatta osnovnoškolsko i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završio je u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci te je diplomirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Pavice Gvozdić 1984. godine. Zapošljava se kao profesor klavira u Glazbenoj školi I. M. Ronjgova. Također je bio i profesor klavira Područnog odjela Muzičke akademije Zagreb u Rijeci. Za svoj pedagoški rad nagrađen je od Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga kao i Primorsko-goranske županije za najuspješnijeg nastavnika.
Tijekom svojeg pedagoškog djelovanja profesor Hatta odgojio je brojne generacije svojih učenika klavira te se istaknuo kao vrstan stručnjak. Pod njegovim mentorstvom brojni učenici osvojili su vrijedne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Nastupi njegovih učenika na brojnim koncertima škole uvijek su bili vrlo zapaženi. Brojni njegovi učenici pronašli su svoj životni put u bavljenju glazbom bilo kao pedagozi ili reproduktivni glazbenici svih žanrova glazbe.




Pored svog nastavničkog posla vodio je i koncertnu djelatnost u gradu Rijeci čime je postavio čvrste temelje izvođenju klasične glazbe u sklopu Koncertnog ureda grada. Dorian Hatta je suautor antiratne pjesme »Go Home« koju su snimili i izveli 1991. godine riječki glazbenici okupljeni u band aidu Ri Val. I kao član organizacijskog odbora manifestacije Zajčevi dani Hatta je dao svoj doprinos kulturnom životu Rijeke. S pokojnim Vladimirom Gašparovićem Gašom osnovao je i vodio Koncertnu agenciju GIS.