Predstavljeno

Ovo je projekt s kojim Hrvatska odlazi na Venecijanski bijenale arhitekture

Portal Novi list, Hina

Foto Ministarstvo kulture

Foto Ministarstvo kulture

Projekt "Same as it Ever Was" Mije Roth i Tončija Čerine uzeo je kao lekciju Lonjsko polje i njegove fenomene



Projekt “Same as it Ever Was” Mije Roth i Tončija Čerine, s kojim Hrvatska odlazi na 18. Venecijanski bijenale arhitekture, predstavljen je u petak u Lonjskom polju, koje je njegovo ishodište, ali i lekcija za otvaranje tema o suživotu čovjeka i prirode u budućnosti.


Bijenale će se održati od 20. svibnja do 26. studenog na temu “Laboratorij budućnosti” na koju će hrvatski paviljon, koji će biti smješten u Arsenalu, odgovoriti kao “oda ambijentima suživota divljeg i pripitomljenog, prirodnog i proizvedenog, neživog i živog”.


Povjerenici hrvatskog nastupa su Mia Roth i Tonči Čerina, u autorskom su timu još Luka Fatović, Vedran Kasap, Ozana Ursić, Niko Mihaljević i Ivica Mitrović, a provodi se u organizaciji i produkciji Udruženja hrvatskih arhitekata.





Mia Roth rekla je na konferenciji za novinare da su Lonjsko polje i njegove fenomene uzeli kao lekciju u kojoj su kroz niz stoljeća formirane ekspresije života koji se odvija u simbiozi s prirodom, na način da nitko nema hijerarhiju ili primat, već priroda, čovjek i životinje, svi zajedno, koegzistiraju u harmoničnom okolišu.


Tonči Čerina rekao je da se hrvatski nastup sastoji od fizičkog dijela, prostorne instalacije, te diskurzivnog koji se odvija tijekom cijelog bijenala.


“Prostorna instalacija polazište uzima od vidikovaca izvedenih u Lonjskom polju te služi i kao mali uređaj koji uz zvučne intervencije pokušava gledatelja barem na trenutak izbaciti iz kolotečine i promijeniti percepciju okoliša, što je potrebno da bi se došlo do promjene”.



Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek smatra da Lonjsko polje, kao mikrolokacija koja objedinjuje zaštitu kulturne i prirodne baštine, upućuje i na temu Venecijanskog bijenala, temu održivosti, suživota čovjeka i prirode, komplementarnog razvoja kulture i prirode.


“Drago mi je da ćemo u Veneciji prezentirati ovakav projekt jer to nije samo izložba dometa i rješenja, nego i platforma koja potiče na razmišljanja.


Ovogodišnji hrvatski nastup sigurno će biti važan i vrijedan doprinos toj smotri”, istaknula je, dodavši da je proračun nastupa 120 tisuća eura, te još 90 tisuća eura za najam prostora.


Predsjednik UHA rekao je da projekt, kao odgovor na temu bijenala, zastupa etički pristup djelovanja u prostoru stavljajući u prvi plan održive oblike suživota čovjeka i prirode.



 


“Stalni dio koncepta izložbe obuhvaća prostornu instalaciju i videoinstalaciju s prikazom prirode u realnom vremenu, a promjenjivi radionice i diskusije”, dodao je.


V.d. ravnatelja Parka prirode Lonjsko polje Damir Culjak kaže da je Lonjsko polje s više od 500 četvornih kilometara jedan od najvećih parkova prirode u Hrvatskoj, a možda i posljednja velika očuvana močvara u Europi. “To je dom mnogih strogo zaštićenih, očuvanih i osjetljivih biljnih i životinjskih vrsta, stoga je ključno je da ga očuvamo”, istaknuo je.


Tijekom trajanja Bijenala priredit će se radionice važne za buduće obrazovanje arhitekata, dizajnera i srodnih disciplina, u Veneciji i u Ljubljani, Splitu, Motovunu, Lonjskom polju. Očekuje se oko 200 sudionika, a radionica u Milanu već se održala.


Venecijanski bijenale – Međunarodna izložba arhitekture održava se pod ravnanjem umjetničke direktorice Lesley Lokko, ima 63 nacionalna paviljona. Predotvaranje će biti 18. i 19. svibnja, a dodjela nagrada i inauguracija 20. svibnja.