Glazbena baština Arbanasa

Osorske glazbene večeri. Atipični program naišao na dobar prijem publike

Bojan Purić



OSOR – Pjesme s motivima ljubavi prema majci, djetetu, mladićima, zavičaju i korijenima – sve to sadrži glazbena baština Arbanasa, koji su se u prvoj polovici XVIII. stoljeća, došavši s područja Skadarskog jezera, nastanili na periferiji Zadra, da bi s vremenom, širenjem grada, njihovo naselje postalo sastavnim dijelom Zadra.


S juga su donijeli narječje albanskog jezika, kojemu su protokom vremena, asimilacijom, dodani talijanski i hrvatski elementi, pa se broj govornika smanjio, a glazbena baština bila pred nestankom. Na očuvanju ovog kulturnog blaga angažirao se duo Dina e Mel, odnosno pjevačica Dina Bušić i gitaristica Melita Ivković, koje su ostvarile glazbeni projekt »Bërbili (Slavuj) – zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa«. Zajedno s na prostoru bivše Jugoslavije, pa i šire, čuvenim gitaristom Miroslavom Tadićem te violinisticom Yvette Holzwarth iz SAD-a, nastupile su u programu ovogodišnjih 48. po redu Osorskih glazbenih večeri.


Iako su vjerojatno rijetki od 150-ak posjetitelja u osorskoj ex-katedrali mogli razabrati nešto iz tekstova pjesama, sugestivna izvedba Dine Bušić, uz vrhunsku glazbenu podlogu, prenijela je publici širok raspon emocija koje sadrže i nose arbanaške pjesme, pa su glazbenici, odjavljujući se, pozdravljeni dugotrajnim pljeskom. U dijelu koncerta u kojem su samo oni bili na pozornici, Tadić i Holzwarth spojili su nakratko tradicionalnu makedonsku s američkom glazbom, što je Tadić definirao kao jedan od mostova među kulturama, čemu, između ostaloga, glazba treba služiti. Uoči samog početka koncerta, na platnu je prikazan fotoalbum iz povijesti Arbanasa, garniran audiosnimkama pjevanja izvornih govornika arbanaškog.




Sljedeći koncert u trobrodnoj osorskoj bogomolji bit će u ponedjeljak, kada će s početkom u 21 sat gostovati Marco Graziani (violina), Latica Anić (violončelo) i Krešimir Starčević (klavir), a izvest će djela Berse i Rahmanjinova. U međuvremenu, u nedjelju u 21 sat, u Malom Lošinju, na ljetnoj kinopozornici bit će održana večer »In memoriam Ljubo Stipišić Delmata«, kao jedini ovogodišnji »izlazak« Osorskih večeri iz »malog vječnog grada«.