Prijestolnice kulture

Novi EPK gradovi su Bodo, Tartu i Bad Ischl: Od arktičke prirode i Samija do umjetnosti preživljavanja

Kim Cuculić

Norveški Bodo / Foto WIKIPEDIA

Norveški Bodo / Foto WIKIPEDIA

Službeno otvaranje godine Europske prijestolnice kulture održat će se u Bad Ischlu 20. siječnja, u Tartuu 26. siječnja i u Bodou 3. veljače



 


Nova godina donijela je i nove Europske prijestolnice kulture – to će u 2024. biti Bodo u Norveškoj, Tartu u Estoniji i Bad Ischl u Austriji. Norveški Bodo prva je Europska prijestolnica kulture sjeverno od Arktičkog kruga, Tartu se oduvijek smatrao srcem i dušom male baltičke države u sjeveroistočnoj Europi, a Bad Ischl poznat je kao romantično lječilišno mjesto u kojem su ljetovali car Franjo Josip i carica Sisi. Bodo želi predstaviti arktičku prirodu, ali i održivi kulturni festival. Poseban fokus bit će stavljen na kulturu Samija, autohtonog naroda regije. Tartu namjerava postati vidljiviji izvan Estonije s više od 1.000 događaja, dok će Bad Ischl s još 22 općine u široj regiji Salzkammergut predstaviti tristotinjak projekata. Službeno otvaranje godine Europske prijestolnice kulture održat će se u Bad Ischlu 20. siječnja, u Tartuu 26. siječnja i u Bodou 3. veljače.


Ovim povodom na stranicama Norveškog veleposlanstva u Zagrebu istaknuto je: »Hrvatska i Norveška bit će povezane i činjenicom da su naši gradovi, s razmakom od samo nekoliko godina, bili Europske prijestolnice kulture. Dok je Rijeka 2020. predstavila svijetu svoju Luku različitosti, Bodo će prvi put oživjeti ovu titulu na Arktiku.«


Polarno područje




Kako se dalje navodi, Bodo 2024 predstavlja najveći kulturni projekt u Norveškoj u posljednjih deset godina, te najveći ikada na sjeveru zemlje. Početkom studenoga predstavljen je program koji obuhvaća više od 1.000 novih projekata, uključujući gastronomske, književne i glazbene događaje, plesne i kazališne predstave, izložbe, kao i razne outdoor aktivnosti.


»Prethodnih 70 gradova je nosilo ovu titulu prije nas, ali mi smo odlučili stvoriti vlastitu verziju Sjeverne Norveške, temeljenu na našem identitetu i mjestu života. Posjetiteljima će biti jasno da je Bodo 2024 prva Europska prijestolnica kulture koja se održava na Arktiku«, izjavio je Henrik Dagfinrud, ravnatelj programa.


U posljednjim godinama Dagfinrud i tim posvetili su se sastavljanju spektakularnog programa koji uključuje živo kulturno okruženje Nordlanda, povezujući ga s ostatkom Europe. Kroz program su predstavljeni i kultura Samija, lokalni običaji, ribarstvo, te zanimljive sportske aktivnosti. Primjerice, sastavni dio programa je Arktička biciklistička utrka, koju organizira francuska Amaury Sport Organisation (ASO), također poznata po organizaciji Tour de Francea. Službeno otvorenje planirano je u veljači, s programom koji će početi u krugu oko marine, neovisno o vremenskim uvjetima. Program otvorenja kreirao je Phase7 iz Berlina, u suradnji s Kazalištem Nordland. Na otvorenju će biti priređen golemi spektakl na posebnoj plivajućoj pozornici u luci Bodoa, a posebna manifestacija će biti održana i na dan kad na tom polarnom području nikad neće prestati, 22. lipnja. Posebne manifestacije svjetla će pak biti priređene sljedećeg studenoga i prosinca kad sunce jedva uopće izlazi.


Sol i kultura


Bad Ischl je poznato turističko odredište u Austriji, pitoreskni alpski gradić u blizini Salzburga kamo je na odmor odlazilo i nekadašnje austrijsko plemstvo. Turizam, i današnja poplava turista, je i jedan od motiva mnogih od 300 kulturnih projekata koje priređuje Bad Ischl zajedno s 22 okolna mjestašca. Kako objašnjava kuratorica tamošnjeg programa Elisabeth Schweeger, cilj je »osvijetliti pozitivne i negativne strane ove čitave regije, a ne tek od toga prirediti vatromet ili nekakav festival.« No spektakla ipak mora biti: na otvorenju 20. siječnja nastupa Thomas Neuwirth, mnogo poznatiji kao pobjednik(ca) Pjesme Eurovizije Conchita Wurst koji i potječe iz te regije, i to zajedno s repericama i zborom jodlera s tisuću sudionika. Sol je bila golemo blago te regije, a to će biti i jedan od motiva manifestacija.


Bad Ischl u Austriji / Foto Wikipedia


»Iznikli smo iz soli, od soli postali bogati, a sa soli idemo u budućnost«, sažima Schweeger. »Sad je vrijeme za dodati još jedan element kao neophodan: kultura, ona je motor za suživot koji će odoljeti budućnosti regije Salzkammergut i daleko preko nje«, prenosi Deutsche Welle.


Svoje viđenje eksploatacije soli tog područja će prikazati i kineski umjetnik Ai Weiwei, a priređuje se i posebna manifestacija (zlo)uporabe tamošnjih rudnika soli u nacističko doba – tamo su pokušali sakriti umjetnine koje su ukrali diljem Europe.


Polemike u sauni


Tartu je drugi po veličini grad Estonije, ali u mnogočemu se smatra prvim i najstarijim te zemlje. Kad je riječ o kulturi, Tartu je prastari sveučilišni grad, a i trgovačkim vezama je pripadao u udrugu gradova Hanse još u ranom srednjem vijeku. »Tartu je oduvijek bio središte znanosti, obrazovanja i kulture u Estoniji«, ističe za DW gradonačelnik Urmar Klass. To je jedan od najstarijih gradova čitavog Baltika, a tamo je bila i kolijevka nacionalne svijesti Estonaca, rodno mjesto festivala estonskih pjesama, kolijevka estonskog kazališta i zapravo čitave države Estonije. Upravo tamo je u veljači 1920. potpisan mirovni sporazum sa Sovjetskim Savezom – poznat i po drevnom njemačkom nazivu tog mjesta, Sporazum iz Dorpata, u kojem su komunisti iz Moskve priznali suverenost Estonije.


Tartu u Estoniji / Foto WIKIPEDIA


No, kao i u mnogim drugim sporazumima s Kremljom, tada ta neovisnost nije dugo trajala tako da je, posve primjereno i toj baltičkoj zemlji, glavni motiv manifestacija »umjetnost preživljavanja«. Otvorenje će biti 26. siječnja posebno komponiranom himnom Tartua kao »grada mlade krvi«. U ljeto će se održati manifestacija masovnog ljubljenja


»Kissing Tartu«, priređuje se i »Naked Truth« – festival polemika u sauni, a premijerno će se prikazati i predstava »Business as Usual« o skandalu s pranjem novca Danske Bank u Estoniji. U kolovozu će biti održan i »Tartu Pride«.