18. izdanje

Noć muzeja 27. siječnja s gotovo 450 programa u hrvatskim muzejima

Portal Novi list, Hina

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Očekuje nas 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem, 16 igraonica, 16 projekcija



Ovogodišnja, 18. Noć muzeja održat će se u petak 27. veljače, na temu “Muzeji su važni!” u brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama, .


Kontinuitet manifestacije održan je unatoč pandemiji pa je 2021. imala virtualno izdanje, a prošle hibridno, kombinirajući događaje uživo i online. Ove se godine održava u ‘normalnim’ okolnostima, izvijestio je organizator, Hrvatsko muzejsko društvo (HMD).


Za sudjelovanje su se prijavili gradovi i općine iz svih hrvatskih županija – 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, c




“U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima prethodnih, stvarnih i digitalnih varijanti ove popularne manifestacije, očekujemo i u ovogodišnjoj Noći muzeja odaziv publike”, istaknuli su u priopćenju.


Noć muzeja 2023. fokusirat će se na važnu ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i muzejske publike.


Iz HMD-a kažu da je ovogodišnja tema odgovarajuća u vremenu različitih kriza i nesigurnosti s jedne strane i potrebe čovjeka za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i u konačnici zabavom, s druge strane.


Pripremaju se bogati programi za različitu muzejsku publiku, od muzejskih zbirki i muzejskih postava, zanimljivih izložbi, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih prostora i postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta.


Proteklih godina Noć muzeja zabilježila je više od tri i pol milijuna posjetitelja, a pojedinih godina brojke i preko 300 tisuća samo u jednoj noći.


U manifestaciju su se uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima.


Njezin se značaj ogleda u brojnoj publici i većem broja posjetitelja muzejima tijekom godine, te dobrom medijskom popraćenošću – s nekoliko stotina prikaza u radijskim i TV emisijama, izravnim javljanjima s terena, tisku, društvenim mrežama.


HRT i ove godine priprema produkciju posebne emisije na HTV-u, na temu Noći muzeja, što je i proteklih godina značajno utjecalo na populariziranje manifestacije.


Kao i ranijih godina ZET je osigurao besplatan prijevoz, tzv. muzejskim tramvajem, mini busovima na relaciji Muzej Mimara – Gornji grad i posebnom linijom Mažuranićev trg – Muzej suvremene umjetnosti.


Tijekom Noći muzeja, koja počinje u 18 sati i traje do kasno u noć, ulaz u sve muzeje je slobodan.