ČETVRTI DANI RANE GLAZBE

Nedjeljni koncerti u Assunti u znaku rane glazbe. Sve kreće već sutra

Kim Cuculić

Foto Jana Jocif

Foto Jana Jocif

Festival organizira Udruga Corona laurea Lovran, odnosno umjetnički voditelji Jelena Tihomirović i Metod Sironić. U nedjelju, 23. listopada, u 19 sati na prvom koncertu predstavit će se Duo Musette



RIJEKA – Četvrti Dani rane glazbe u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci bit će održani u razdoblju od 23. listopada do 6. studenoga. Festival organizira Udruga Corona laurea Lovran, odnosno umjetnički voditelji Jelena Tihomirović i Metod Sironić. U nedjelju, 23. listopada, u 19 sati na prvom koncertu festivala predstavit će se Duo Musette koji čine violončelistice Mia Grubišić i Dora Kuzmin Maković.


Obje glazbenice godinama se samostalno bave ranom glazbom, surađujući s brojnim domaćim i stranim ansamblima. Izvest će djela Jeana-Baptistea Barrièrea, Salvatorea Lanzettija i hrvatskog klasicističkog skladatelja Ivana Mane Jarnovića.


U nedjelju, 30. listopada u 19 sati na drugoj festivalskoj večeri nastupit će poseban gost, mađarski flautist Benedek Csalog, uz Metoda Sironića i Jelenu Tihomirović na čembalu. Izvodit će djela Johanna Joachima Quantza i Carla Philippa Emanuela Bacha.




Benedek Csalog uže se specijalizirao za skladatelje berlinsko-potsdamskog glazbenog kruga, ponajviše za Quantza, koji je bio dvorski glazbenik i učitelj flaute Friedrichu Velikom i koji je ostavio preko 500 djela za flautu uz čuveni traktat o sviranju tog instrumenta. Snimanje cjelokupnog Quantzovog opusa, »The Quantz project« i distribuciju u »open source« obliku započeo je 2019. godine u suradnji s francuskim flautistom Alexisom Kossenkom i namjerava je dovršiti do 2030. godine.


U nedjelju, 6. studenoga, u 19 sati na finalnoj večeri nastupit će festivalski ansambl Riječki barokni solisti u sastavu: Metod Sironić – barokna flauta; Silvio Richter i Lada Magdalenić Morpurgo – barokne violine; Ivan Jakšeković – barokna viola: Lea Sušanj Lujo – barokni violončelo i Jelena Tihomirović – čembalo.


Izvest će zadnji Telemannov Pariški kvartet u e-molu, Purcellovu scensku glazbu »Distress’d Innocence«; »Or, The Princess Of Persia« te slavnu 2. orkestralnu suitu u h-molu J. S. Bacha.