Reagiranje

Navod da je Zvonimir Peranić “značajno povećao iznos namijenjen organizaciji njegove sestre” je netočan i manipulativan



Ivana Peranić, samostalna umjetnica, temeljem Zakona o medijima uputila je Ispravak netočne i nepotpune informacije objavljene u Novom listu od 18. studenog 2020. godine u članku “Zakulisne igre sukob interesa i manipulacije (s) kazališnim vijećem riječkog kazališta”.


Sukladno Zakonu o medijima temeljem članka 40. i dr., tražim da ispravite netočni navod i nepotpunu informaciju, a to je da je Zvonimir Peranić “upao u sukob interesa značajno povećavši iznos namijenjen organizaciji njegove sestre Ivane Peranić.”, objavljen u članku “ZAKULISNE IGRE Sukob interesa i manipulacije (s) Kazališnim vijećem riječkog kazališta”. Koji potpisuje novinar Davor Mandić, objavljen na portalu Novog lista 18. stuudenoga 2020. na sljedećoj poveznici:  te u Novom listu u tiskanom izdanju od 18. studenoga 2020. na stranicama 34. i 35.


Naime, točna informacije je kako je Zvonimir Peranić, kao predsjednik Odbora za kulturu Gradskog vijeća Grada Rijeke, predložio u ime i u skladu s odlukom navedenog Odbora, Amandman na Prijedlog programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke za 2018. godinu Gradskom vijeću, u kojem se traži da se iznosi predloženi za javne potrebe u kulturi grada Rijeke u 2018. usklade s uvjetima i kriterijima iz Poziva natječaja. U skladu s uvjetima natječaja (normativi, bodovni prag, postotak sufinanciranja, raspon sufinanciranja, raspon sufinanciranja minimum-maximum) i primjenom istih matematičkih principa na SVE projekte i predlagatelje, došlo je do promjene iznosa (povećanje ili smanjenje) kod 62 programa i 55 predlagatelja programa, a ne kod samo i jedino navedene “sestre Zvonimira Peranića”.




Od tih 55 predlagatelja i 62 programa, došlo je i do promjene u 3 projekta koja je prijavila moja organizacija. Za jedan projekt je došlo do smanjenja, a za dva projekta je došlo do povećanja iznosa sukladno istom principu koji je Odbor primijenio na SVE predlagatelje.


Također, ne manje važno za navesti u tom kontekstu ispravno je navesti kako je Odbor povukao amandman, tako da nije došlo do nikakvih promjena niti jednom predlagatelju, pa tako niti mojoj organizaciji. Samim time navod da je Zvonimir Peranić “značajno povećao iznos namijenjen organizaciji njegove sestre” je netočan i manipulativan, te u potpunosti izvučen iz konteksta: Novi list ne navodi da se je prijedlog revizije javnih potreba u kulturu za 2018. odnosio na sve prijavitelje, i da je posljedično povećanje/smanjenje iznosa u sufinanciranju adresiralo 55 prijavitelja i 62 programa, a ne samo sestru Zvonimira Peranića. Također, nigdje se ne navodi da je sestra Zvonimira Peranića samostalna umjetnica, a njena organizacija je umjetnička organizacija registrirana pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.