Kazališno vijeće Zajca

Dubioze novog Zakona o kazalištima. Kako je Zvonimir Peranić od uglednog postao neistaknuti kulturni djelatnik

Davor Mandić

Zvonimir Peranić, smijenjeni predsjednik Kazališnog vijeća »Zajca« / Foto ARHIVA NL

Zvonimir Peranić, smijenjeni predsjednik Kazališnog vijeća »Zajca« / Foto ARHIVA NL

Otkako je gotovo sve u rukama izvršne, a ne predstavničke vlasti, prema novom Zakonu o kazalištima gradonačelnik može gotovo što hoće, dok god u Ministarstvu kulture i medija nemaju s tim problema. A u ovom HDZ-ovu ministarstvu nemaju nikakvih problema sa svojim kazališnim saveznikom, SDP-ovim gradonačelnikom Rijeke Markom FilipovićemRiječki gradonačelnik Marko Filipović smijenio je člana i predsjednika Kazališnog vijeća HNK-a Ivana pl. Zajca Zvonimira Peranića te na njegovo i na upražnjeno mjesto nekadašnjeg člana KV-a Bojana Šobera imenovao Branka Mijića i Aleksandra Mijatovića.


O tome smo izvijestili, kada smo utvrdili i da je gradonačelnik smijenio Peranića bez obrazloženja. Budući da dosad, koliko je ovom autoru poznato, izvršno tijelo riječke samouprave nije smjenjivalo članove upravnih tijela institucija kojima je osnivač bez obrazloženja, upitali smo gradonačelnika zašto je to učinio.


Gradonačelnik je odgovorio da je Zvonimir Peranić smijenjen između ostaloga i zbog činjenice da ne udovoljava uvjetima po novom Zakonu o kazalištima po kojem se za člana kazališnog vijeća kojeg imenuje osnivač imenuju istaknuti kulturni djelatnici u području društvenih znanosti, humanističkih znanosti ili u umjetničkom području s radnim iskustvom u javnom kulturnom sektoru, istaknuti znanstvenici odnosno nastavnici u području društvenih znanosti, humanističkih znanosti ili u umjetničkom području te pravni ili ekonomski stručnjaci s iskustvom u području kulture.
A da Peranić ne udovoljava rečenim uvjetima, utvrđeno je nakon što je svim članovima svih kazališnih vijeća kazališta kojima je osnivač Grad Rijeka, dakle i Gradskog kazališta lutaka Rijeka, poslan dopis u kojem se od vijećnika traže ovjerene preslike diploma ili nostrificirani dokumenti koji dokazuju stupanj stečene stručne spreme.


Dva od tri kriterija


Iako Peranić nije htio komentirati najnoviji gradonačelnikov iskaz Novom listu, u posjedu smo dokumenta kojim je Peranić odgovorio na zahtjev Osnivača, te u kojem osim činjenice dviju diploma dvaju fakulteta nudi i pojašnjenje u vezi sa zahtjevom iz članka 23., stavka 6 Zakona o kazalištima.


A taj članak kaže da za člana kazališnog vijeća kojeg imenuje osnivač može biti izabrana osoba kakvu i gradonačelnik opisuje u odgovoru na naš upit.


Peranić utvrđuje da udovoljava dvama od triju kriterija, a da bi bio dovoljan i jedan. Naime on je istaknuti kulturni djelatnik koji radi u javnom kulturnom sektoru više od trideset godina.


Bio je angažiran i u pravnim, ali i kao privatni subjekt, između ostalih i u HNK-u Ivana pl. Zajca, no i u drugim ustanovama u kulturi.


Kao dokaz pružio je, kaže, i upis u Očevidnik kazališta Ministarstva kulture i medija umjetničke organizacije kojoj je suosnivač 2012. godine.


Jednako tako, smatra Peranić, ovjerena preslika diplome Filozofskog fakulteta pokazuje stečeno stručno zvanje profesora, a i magistarska diploma je u interdisciplinarnoj grani koja obuhvaća znanosti u prirodnom i društvenom području.


Crtica o novim članovima Kazališnog vijeća

 


Novi članovi KV-a »Zajca«, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Aleksandar Mijatović i novinar Branko Mijić, upotpunjuju prazninu nastalu razrješenjem Bojana Šobera i Zvonimira Peranića.


Mijatović je prvi put u igru za Kazališno vijeće »Zajca« ušao u vrijeme dok je još Gradsko vijeće biralo članove kazališnih vijeća. Mijatović je tada u srazu s Daliborom Laginjom slovio kao gradonačelnikov čovjek, dok se izbor Dalibora Laginje kao tada petog člana KV-a »Zajca« smatralo pobjedom struje koja traži smjenu Blaževića.


Tadašnji sastav KV-a »Zajca« nazvali smo 5:0 protiv Blaževića, no to konačno baš ništa nije značilo u njegovoj smjeni, jer je Blažević imao puno jače saveznike.


Branka Mijića javnost, pak, zna kao dugogodišnjeg uglednog novinara, kolumnista i glavnog urednika Novog lista, a nešto manje kao gorljivog poklonika Marina Blaževića.


Naime osim u Blaževićeve upravljačke sposobnosti, kojima se nemalo puta divio, Mijić se divio i Blaževićevu umjetničkom radu, pa kao nevjerojatno rijedak, a usuđujemo se reći i unikatan primjerak domaće kulturne scene smatra Blaževićevo »Vježbanje života« remek-djelom.


Kako će ova dva »Blaževićeva vijećnika« pribavljati potrebnu većinu u Kazališnom vijeću, nije još poznato ni boljim poznavateljima kazališnih prilika u Rijeci.

Sve to očito nije bilo dovoljno da bi gradonačelnik smatrao Peranićeve reference zadovoljavajućima, iako je taj isti Peranić, da bi uopće bio imenovan kazališnim vijećnikom, prema starom Zakonu o kazalištima morao biti »ugledni kulturni djelatnik«, kako tamo stoji ta formulacija, što znači da je Peranić bio ugledni, ali nije više istaknuti kazališni djelatnik.


No i drugi gradonačelnikov razlog za smjenu Peranića je zanimljiv.


– S obzirom na opstrukcije u radu Kazališnog vijeća koje je Peranić izazivao, mislim da je ova smjena očekivana. Naime, intendant Blažević je nekoliko puta prema Poslovniku tražio sazivanje sjednica Kazališnog vijeća, a ono sjednice nije sazivalo, zbog čega su određeni poslovi Kazališta de facto bili blokirani.


Takvo ponašanje smatram neprihvatljivim i to kao osnivači ustanove ne očekujemo od svojih predstavnika u Kazališnom vijeću – kaže gradonačelnik.


Legitimna smjena intendanta


U tom smislu zamolili smo dalje gradonačelnika i komentar na činjenicu da je on na očitoj liniji sa stavovima ministrice kulture oko mnogih ključnih pitanja kazališta.


Recimo oko pitanja dopuštanja djelatnicima zaposlenima na mandat da mandat i završe, što je ministrica navodila kao glavni razlog u činjenici njezina nepotvrđivanja legitimne smjene Marina Blaževića u riječkom Gradskom vijeću.


Dakle gradonačelnik se slaže s njom da treba dopustiti Blaževiću da završi mandat, ali prekida mandat Peraniću.


– Ne slažem se s vama da se na Gradskom vijeću radilo o »legitimnoj smjeni intendanta«. Prema tadašnjem Zakonu, ministrica je ta koja potvrđuje ili ne potvrđuje intendante, a to je potvrdio i Upravni sud koji je donio presudu o odbijanju tužbe u sporu koji je Gradsko vijeće Grada Rijeke pokrenulo protiv Ministarstva kulture nakon što je ministrica Nina Obuljen Koržinek odbila potvrditi Odluku GV-a o razrješenju Marina Blaževića, intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca.


Znači, Upravni sud je odlučio da se odbija tužba, odnosno zahtjev Gradskog vijeća. Nadalje, ove su dvije funkcije (intendant i član Kazališnog vijeća) neusporedive pogotovo u kontekstu činjenice koju sam naveo u prošlom odgovoru, a to je da Peranić ne udovoljava uvjetima, kao i da u Kazališnom vijeću nije zastupao interese osnivača, već upravo suprotno, opstruirao je normalan rad ustanove – kaže gradonačelnik.


No zanimljivo je i još nešto u cijeloj priči oko imenovanja novih članova KV-a iz reda Osnivača. Naime i sam se gradonačelnik u svojoj odluci o smjeni i imenovanjima poziva na novi ZOK, pa ga podsjećamo na članak 23, stavak 7.


A taj članak kaže: »Najmanje jedan član kazališnog vijeća nacionalnih kazališta kojeg imenuje osnivač mora biti istaknuti profesionalni dramski, baletni ili operni kazališni umjetnik«.


Zamolili smo gradonačelnika da nam precizira koji je od članova KV-a »Zajca« iz reda Osnivača – Branko Mijić, Aleksandar Mijatović i Dalibor Laginja – istaknuti profesionalni dramski, baletni ili operni kazališni umjetnik.


– Smatramo da Dalibor Laginja svojim umjetničkim realizacijama i radnim iskustvom te scenografskim doprinosom opernim, baletnim i dramskim produkcijama ima uvjete koji se traže Zakonom o kazalištima po pitanju istaknutog umjetnika – odgovara gradonačelnik.