Lerotićev film

Nakon premijera u Locarnu, Sarajevu i na ZFF-u “Sigurno mjesto” stiže i u Art-kino

Ervin Pavleković



RIJEKA – Nakon svjetske premijere na festivalu u Locarnu, regionalne na sarajevskom festivalu te hrvatske premijere na ovogodišnjem 20. izdanju Zagreb film festivala, dugometražni i već nagrađivani prvijenac Jurja Lerotića »Sigurno mjesto« stiže i u riječko Art-kino u petak, 4. studenoga u 20 sati, uz gostovanje redatelja filma i producentice Miljenke Čogelje.


Lerotićev film dosad je osvojio više nagrada, a u samo nekoliko prethodnih mjeseci postigao je velik uspjeh; na 75. izdanju Filmskog festivala u Locarnu u sklopu programa »Concorso Cineasti del presente« osvojio je nagrade za najbolju režiju, najboljega glumca koja je pripala Goranu Markoviću, te za najbolji debitantski dugometražni film festivala, čime je taj film postao prvi hrvatski naslov koji je u posljednjih 30 godina na festivalu A-kategorije, kakav je i Locarno, osvojio čak tri velike nagrade. Osim priznanja na tom velikom festivalu, film je osvojio čak četiri priznanja i na Sarajevskom filmskom festivalu – za najbolji igrani film, za najbolju mušku ulogu koja je pripala Lerotiću, nagradu CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma te nagradu Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji i njezinim stvaraocima.


Hrvatsko je društvo filmskih djelatnika odabralo »Sigurno mjesto« za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar, Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma. Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, producentica filma je Miljenka Čogelja, a u ostalim se ulogama pojavljuju Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Film »Sigurno mjesto« donosi priču o tročlanoj obitelji koja se susreće s pokušajem samoubojstva jednog od svojih članova. Nakon premijernog prikazivanja, film »Sigurno mjesto« bit će tijekom studenoga na redovnom programu Art-kina.