Europske filmske nagrade

Sutrašnja dodjela u Berlinu pokazat će sve najbolje u europskoj kinematografiji ove godine. Tu je i Lerotićevo “Sigurno mjesto”

Stjepan Hundić

Za hrvatsku je kinematografiju najvažnija vijest da je film Jurja Lerotića »Sigurno mjesto« nominiran u kategoriji Europsko otkrićeBERLIN – U subotu, 9. prosinca, navečer u Berlinu se održava dodjela 36. Europskih filmskih nagrada kada će Europska filmska akademija proslaviti sve najbolje u europskoj kinematografiji ove godine. Na svečanoj ceremoniji u Areni Berlin očekuje se oko 1.000 gostiju iz europske filmske industrije i predstavnika medija, a dodjela će se uživo prenositi u 21 europskoj zemlji. Ovogodišnja borba za europskog Oscara poprilično je neizvjesna, a kao dva glavna favorita nameću se »Zona interesa«, psihološki brutalna njemačka drama o holokaustu britanskog redatelja Jonathana Glazera koja je u Cannesu osvojila Grand Prix, i sudska triler drama »Anatomija pada« francuske redateljice Justine Triet, nagrađena kanskom Zlatnom palmom. Sjajna njemačka glumica Sandra Hüller u oba filma tumači glavne ženske uloge i za obje je nominirana što je pravi raritet. I kao glavna konkurentica samoj sebi – i sigurna pobjednica.


»Palo lišće«


Briljantan Glazerov film nominiran je u svih pet glavnih kategorija (film, režija, scenarij, glumica, glumac), a u stopu ga s istim brojem nominacija prati sjajna drama »Palo lišće«, jedno od najboljih ostvaranje u karijeri unikatnog finskog autora Akija Kaurismakija. »Anatomija pada« skupila je četiri nominacije (nedostaje ona za najboljeg glumca), »Zelena granica« u režiji poljske veteranke Agnieske Holland ima tri (film, režija, scenarij), a među pet nominiranih za najbolji film ušla je i talijanska migracijska drama »Ja, kapetan« u režiji proslavljenog Mattea Garronea koji je nominiran i za najboljeg redatelja. U kategoriji najbolje muške uloge najzvučnije ime je globalna danska zvijezda Mads Mikkelsen koji je nominiran za ulogu u dramskom povijesnom spektaklu »Obećana zemlja« i nameće se kao prvi favorit za najboljeg europskog glumca.


Za hrvatsku je kinematografiju najvažnija vijest da je igrani prvijenac scenarista i redatelja Jurja Lerotića »Sigurno mjesto« nominiran u kategoriji Europsko otkriće (European Discovery). Riječ je o nagradi za najbolji europski debitantski dugometražni film koju Europska filmska akademija dodjeljuje u suradnji s Međunarodnom federacijom filmskih kritičara FIPRESCI. Ovo je još jedna potvrda međunarodnog uspjeha Lerotićeva filma, čiju produkciju potpisuje Miljenka Čogelja (Pipser) uz koproducente Sašu Bana i Nevenke Sablić (Zelena zraka), koji je dosad prikazan na više od 70 festivala širom svijeta osvojivši više od 50 nagrada i priznanja među kojima se ističu neke od glavnih na festivalima u Locarnu, Sarajevu, Puli, Cottbusu, Pekingu, Jeruzalemu, Sofiji, Istanbulu…


»20.000 vrsta pčela«
Film je inspiriran osobnim iskustvom redatelja koji (i) tumači glavnu ulogu čovjeka koji pokušava spriječiti samoubojstvo svog mlađeg brata. Riječ je o duboko emotivnoj obiteljskoj drami koja istovremeno govori i o nemoći zdravstvenog sustava pred razornom snagom duševnih bolesti. Među šest nominiranih naslova u kategoriji Europsko otkriće glavni konkurenti hrvatskom filmu su španjolsko-baskijski »20.000 vrsta pčela« redateljice Estibaliz Urresola Solaguren, dobitnik Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu za najbolju žensku ulogu te britanski »Kako se poseksati« u režiji Molly Manning Walker proglašen najboljim filmom u programu Izvjestan pogled u Cannesu.