Film Jurja Lerotića

Hrvatski film “Sigurno mjesto” ušao u uži izbor za španjolsku filmsku nagradu “Goya”

Hina



ZAGREB – Film Jurja Lerotića “Sigurno mjesto” nominiran je za 38. nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg europskog filma, a svečano proglašenje održat će se 10. veljače u Valladolidu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).


Nagrada Goya najznačajnija je španjolska nacionalna filmska nagrada i smatra se španjolskim ekvivalentom američkog Oscara. Dodjeljuje se od 1987. godine, a od 1992. godine uvedena je i kategorija najboljeg europskog filma.


Uz “Sigurno mjesto” u toj su kategoriji nominirani i britanski film “Aftersun” Charlotte Wells, francuski “Anatomija pada” Justine Triet, talijanski “Osam planina” Felixa van Groeningena te njemački “Zakon zbornice” İlker Çatak.




Hrvatskog kandidata za nagradu izabralo je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika.


Lerotićev višestruko nagrađivani prvijenac nominiran je i za Europsku filmsku nagradu u kategoriji Europskoga otkrića (European Discovery).


Svjetsku premijeru film je imao na Filmskom festivalu u Locarnu prošle godine, gdje je osvojio tri nagrade (najbolja režija, glumac i debitantski film), a regionalnu na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio četiri nagrade (od kojih dva Srca Sarajeva: za najbolji film i najbolju mušku ulogu), podsjeća HAVC.


Na Pulskom filmskom festivalu film je dobio tri Zlatne arene. Lerotić je dobio Zlatnu arenu za režiju, Goran Marković za najboljeg glavnog glumca, a Marko Brdar za fotografiju Marku Brdaru.


Lerotić je za film nagrađen i nacionalnom godišnjom nagradom Vladimir Nazor za najbolje ostvarenje u području filmske umjetnosti, a film je bio i prošlogodišnji hrvatski kandidat za Oscara.


Film je dosad prikazan na više od 70 festivala i osvojio je 53 nagrade i priznanja.


“Sigurno mjesto” priča je o nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred razornom snagom duševne bolesti, ali i s upornom, nepokolebivom silom bezuvjetne ljubavi.


Radnja filma temelji se na osobnom iskustvu redatelja i scenarista Jurja Lerotića koji u filmu igra i glavnu ulogu. Uz njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković.


Film je realiziran u produkciji kuće Pipser, producentica je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December (Vlado Bulajić i Lija Pogačnik).