Veli Lošinj

Na festivalu dokumentarnog filma Apox bilo je govora o stanju u Jeruzalemu iz perspektive Palestinaca

Bojan Purić



VELI LOŠINJ – Festival dokumentarnog filma Apox u Velom Lošinju već uobičajeno ugošćuje autore filmova s područja Bliskog istoka, pa je tako ove godine na Lošinj došao Rabeea Eid, palestinski novinar s adresom u Brightonu u Engleskoj, koji je napravio svoj prvi dokumentarac »Prošloga svibnja u Palestini«. U dvadeset minuta Eid je ispričao priču o prosvjedima Palestinaca u istočnom dijelu Jeruzalema koji su se brzo proširili diljem zemlje, odnosno o vlastitom povratku iz Engleske u domovinu, nakon što je život izgubila novinarka Shereen Abu-Akleh.


Eid je film plasirao na tridesetak festivala, počevši od onih u domovini, pa u raznim arapskim zemljama, zatim u New Yorku, Brightonu (ondje je prikazan na lokalnoj televiziji), u Cagliariju i drugdje, pa je na red došao i mali festival na Lošinju, gdje se nakon projekcije u mjesnoj kinodvorani zadržao u razgovoru s gledateljima, odgovarajući na njihova pitanja.


»Bitno je i u malim sredinama širiti priče i kulturu. Prijavio sam film na festivale u raznim zemljama, naročito na one kojima su tema ljudska prava i pogotovo zato što su mediji u zapadnim zemljama uglavnom proizraelski orijentirani«, rekao nam je Eid, navodeći da je od dosadašnjih posjeta festivalima, na onome na Sardiniji njegov dokumentarac naišao na najveće zanimanje publike.




U Hrvatskoj je prvi put i dosad nije mnogo znao o našoj zemlji, a Veli Lošinj dojmio ga se pitoresknošću i atmosferom malog mjesta, iako ga je neugodno iznenadilo to što je iz Pule, kamo je doputovao avionom, morao još dugo putovati do Lošinja.


Priprema sljedeći dokumentarac, ovaj put dulji, ali to neće biti osobna priča, već o događajima koje je kao novinar pratio u Palestini uz razgovore s mladim aktivistima koji vode demonstracije protiv izraelske vlasti.


Eidov film jedan je od devet na ovogodišnjem programu festivala Apox koji se zaključuje licitacijom slika koje potpisuje ovdašnji mladi autor Mateo Ivatek.