Lipanj u Art-kinu

Od Vidovića do Matanića: Što sve očekuje posjetitelje riječkog Art-kina u lipnju?

Kim Cuculić

Srijede krajem mjeseca rezervirane su za Krzysztofa Kieslowskog. Ljetno Art-kino s projekcijama na otvorenom kreće 10. lipnja, uz novi film Dalibora Matanića »Zora«, a 17. lipnja je premijera iščekivanog »Riječkog orla«



RIJEKA – Lipanj u Art-kinu počinje uz retrospektivni program sjećanja na Ivicu Vidovića, iznimnog filmskog, kazališnog i televizijskog glumca koji je scenu i svijet napustio prije deset godina. Pod naslovom »Tragom Ivice Vidovića« program od 1. do 8. lipnja donosi sedam dugometražnih i tri kratkometražna filma koji su na razne načine obilježili glumčevu karijeru, a otvara ga predstavljanje monografije »Hod po rubu, s Ivicom«, u društvu glumice Gordane Gadžić, Vidovićeve supruge, teatrologa Borisa Senkera i filmologa Željka Luketića, 1. lipnja u 19 sati.


Ulaz na otvorenje uz predstavljanje monografije slobodan je za sve posjetitelje, uz obaveznu prethodnu rezervaciju mjesta. Ljetno Art-kino u dvorištu Kapucinskog samostana s večernjim projekcijama na otvorenom kreće 10. lipnja uz prikazivanje novog filma renomiranog domaćeg redatelja Dalibora Matanića, psihološke triler-drame »Zora«, drugog dijela tzv. Trilogije Sunca.


Gostovanje Animafesta


U redovni program Art-kina 14. lipnja stiže i domaća drama »Tereza37«, scenaristički prvijenac Lane Barić, u režiji Danila Šerbedžije, koji je trijumfirao na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu (šest Zlatnih arena). Lipanj već tradicionalno donosi i novo gostovanje Animafesta Zagreb, drugog najstarijeg živućeg festivala animacije i jednog od četiri vodeća međunarodna festivala animacije u svijetu. Gostovanje od 12. do 13. lipnja u fokus stavlja teme ljubavi i erotike, uz neizostavnu selekciju najboljih uradaka s ovogodišnjeg, 31. izdanja Animafesta Zagreb.




Ove se godine navršava 80 godina od rođenja i 25 od smrti redatelja i scenarista Krzysztofa Kieslowskog – jednog od najpoznatijih poljskih redatelja, koji je u svom bogatom i upečatljivom opusu stekao reputaciju angažiranog i kritici naklonog autora. Ciklus Kieslowski srijedom, kojim se Art-kino u lipnju i srpnju odlučilo prisjetiti opusa ovog intrigantnog autora, obuhvaća filmove iz njegove druge faze koja je označena njegovim odmakom od konkretnog i uzletom prema metafizičkom i slučajnom.


Program počinje njegovim zasigurno najpoznatijim filmovima, tzv. trilogijom boja – u srijedu 23. lipnja filmom »Plavo«, 30. lipnja »Bijelo« i 7. srpnja »Crveno«. Ciklus se svečano otvara 23. lipnja diskurzivnim programom Filmske tribine HDFK-a: Razgovori o Bojama u suorganizaciji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara u kojem sudjeluju filmska kritičarka Dina Pokrajac te filmski kritičari Dragan Rubeša i Hrvoje Pukšec. Festival mediteranskog filma Split ove godine u Ljetno Art-kino stiže 25. i 26. lipnja s dva filma nagrađena na prestižnom Black Nights Film Festivalu u Tallinnu – prvi istanbulske redateljice Nisan Dag »Još jedan dah« (najbolja redateljica) te »Strah« Ivajla Hristova (najbolji film) iz Sofije.


Za male filmofile


Filmska razonoda za najmanje filmofile osigurana je u novoj kinodvorani Dječje kuće koja i u lipnju donosi filmski program za djecu i čitave obitelji. Petkom, subotom i nedjeljom u popodnevnim terminima riječki mališani mogu uživati u najnovijim animiranim hitovima. Iz programa se izdvaja novi animirani Pixarov i Disneyjev hit »Luka« (od 18. lipnja), priča o odrastanju neobičnog morskog dječaka tijekom divnog ljeta na talijanskoj obali. Na rasporedu su i Oscarom nagrađena »Duša« (od 5. lipnja), animirane avanture »Ainbo: Dobri duh Amazone« (od 4. lipnja), »Raya i posljednji zmaj« (od 12. lipnja) te »Croods 2: Novo doba« (od 5. lipnja).


Ljetno Art-kino, koje s projekcijama u 21.30 sati kreće 10. lipnja, nalazi se u dvorištu Kapucinskog samostana u koje se ulazi kroz hodnik Art-kina.


U slučaju lošeg vremena projekcije se u istom terminu premještaju u dvoranu Art-kina. Ulaznice za filmske projekcije u Art-kinu mogu se rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Ulaznice za filmske projekcije u Dječjoj kući mogu se kupiti putem internetske stranice ulaznice.hr, na blagajni u prizemlju Dječje kuće koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije i na blagajni Art-kina.


Film o D’Annunziju


Iščekivana premijera dokumentarnog filma »Riječki orao« u Ljetno Art-kino stiže 17. lipnja u 21.30 sati, uz gostovanje autora filma. Gabriele D’Annunzio i njegovo osvajanje Rijeke jedan su od bizarnijih i važnijih fenomena političkog i kulturnog života 20. stoljeća, a »Riječki orao«, dokumentarni film prema scenariju Velimira Grgića i u režiji Darija Lonjaka, donosi dubok uvid u taj fenomen, kroz priču o nestaloj i pronađenoj glavi dvoglavog orla s riječkog gradskog tornja. »Riječki orao« gledatelje vodi u prošlost i sadašnjost Kvarnera, ali i kroz nezaboravno prostranstvo imanja Vittoriale, D’Annunzijeve vile na jezeru Garda, čiji su vrtovi prepuni povijesti i nevjerojatnih priča.