32. izdanje

Jazz Time Rijeka predstavio headlinere. Dolaze Rambo Amadeus i Joscho Stephan

Kim Cuculić

Foto Nina Đurđević PIXSELL

Foto Nina Đurđević PIXSELL

Kao i svake godine organizatori festivala pripremaju i dnevne programe, u sklopu kojih će se na Trsatskoj gradini predstaviti riječka jazz-scena



RIJEKA – Međunarodni jazz-festival Jazz Time Rijeka predstavio je headlinere svog 32. izdanja. Na premijerni nastup na festivalu stiže Rambo Amadeus, a tu su i predvodnici nove talijanske jazz-scene XYQuartet te njemački gypsy swing gitarist Joscho Stephan sa svojim triom. Programi, dnevni i večernji, održavat će se na Trsatskoj gradini. Rambo Amadeus nastupit će u četvrtak, 25. svibnja, sa svojim triom u sastavu Saša Ranković – bubnjevi, Vojno Dizdar – klavijature i Antonije Pušić – gitara, glas. Petak, 26. svibnja, rezerviran je za predstavnike novog talijanskog jazza, XYQuartet.


Osnovan je 2011. godine i od tada su objavili četiri albuma, nastupili na brojnim koncertima i vodećim talijanskim jazz-festivalima. U nastupima, koji naglašavaju stalnu ravnotežu između improvizacije i kompozicije, možemo čuti različite utjecaje, od suvremenog jazza do minimalizma i elektronike. Svi ti elementi stapaju se u osebujni i jedinstveni zvuk XYQuarteta kojim grade svoju priču na međunarodnoj glazbenoj jazz-sceni.


U subotu, 27. svibnja, nastupit će njemački gitaristički virtuoz Joscho Stephan sa svojim gypsy swing triom. Joscho Stephan jedan je od onih glazbenika koji svojim instrumentom oblikuju moderni gypsy swing. Svojim autentičnim tonom, harmonijskom finoćom i osjećajem za ritam, uz tehniku sviranja koja oduzima dah, Stephan je zaslužio svoj status na međunarodnoj gitarističkoj sceni. Uz interpretacije poznatih klasika žanra Joscho Stephan se iz mnoštva izdvaja kombiniranjem gypsy swinga s latino glazbom, klasikom, pa čak i rockom.




Kao i svake godine organizatori festivala pripremaju i dnevne programe, u sklopu kojih će se na Trsatskoj gradini predstaviti riječka jazz-scena. Program dnevnih koncerata biti će objavljen uskoro. Ulaznice za koncerte 32. Jazz Time Rijeka festivala mogu se potražiti na: https://www.mojekarte.hr/.