Završeno 19. izdanje

Jazz festival u Malom Lošinju ove godine nije imao najraskošnije izdanje. Sadržaj za iduće ovisi o sponzorstvima

Bojan Purić

Festival je u najsjajnijim danima imao i po četiri večeri programa



MALI LOŠINJ – Svakako ne u najraskošnijem izdanju u svojoj povijesti, ali ipak sasvim dovoljno za ljubitelje jazz glazbe, ma kako je definirali, održan je 19. jazz festival u Malom Lošinju, pod vodstvom zagrebačko-lošinjskog glazbenika Zorana Jaegera Jexa i Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj.


U domaćinstvu kina Vladimira Nazora, odnosno pripadajuće ljetne pozornice, prve večeri gostovao je French Touch, skupina pod vodstvom Elvisa Stanića na harmonici. Poznatiji je lošinjskoj i inoj publici kao gitarist, a svojedobno je surađivao i s ansamblom Amaterskog kazališta »Josip A. Kraljić« iz Malog Lošinja. Još su u ovom sastavu gitarist Spartaco Črnjarić, kontrabasist Darko Mihelić Boćo te bubnjar Andy Čech. Bez vokala, na njihovom su repertoaru spojevi glazbenih izričaja različitih podneblja, a u toj se mješavini istaknuo argentinski i francuski zvuk.


U drugoj i ujedno zaključnoj festivalskoj večeri na programu su bili klavijaturist Gojko Tomljanović i prijatelji, odnosno Alen Svetopetrić (bas-gitara), Ivica Premelč (saksofon) i Marko Lazarić (bubnjevi), s glazbom s prvog Tomljanovićevog solističkog albuma »Point of view«.




Kakav će dogodine biti program festivala u njegovom jubilarnom, dvadesetom izdanju, ponajprije ovisi o sponzorima festivala koji je u najsjajnijim danima imao i po četiri večeri programa, a redovno po dvije skupine u jednoj večeri, uz nastupe praktično svih najvećih imena domaće scene i mnogih jazz zvijezda iz inozemstva, do te mjere da je stvoren krug gostiju otoka Lošinja koji svoje godišnje odmore nastoje planirati tako da obuhvate i posjet ovom festivalu.