19. DocLisboa

Hrvatska u fokusu portugalskog festivala dokumentarnog filma

Stjepan Hundić



LISABON – DocLisboa, jedini natjecateljski festival dokumentarnog filma u Portugalu, svoje 19. izdanje održava od 21. do 31. listopada. Bogat program, koji nudi 249 naslova iz čitavog svijeta i domaće produkcije, podijeljen je u niz programskih sekcija među kojima su najvažniji Međunarodni s 13 naslova i Nacionalni natjecateljski program u kojem će se prikazati čak 46 filmova domaćih autora. Kako bi predstavili svoje filmove, u glavni grad Portugala dolazi i niz svjetski relevantnih autora dokumentaraca među kojima su i Izraelac Avi Mograbi, Ukrajinac Vitaly Mansky, Njemica Helke Missewitz, Francuskinja Elisabeth Perceval, Brazilac Sergio Silva, Srpkinja koja živi i radi u Berlinu Marta Popivoda i mnogi drugi.


Hrvatski filmaši


Nama je svakako najzanimljivija vijest da je ovogodišnja zemlja u fokusu Hrvatska. Tako je Hrvatska i zemlja partner u okviru industrijskog programa »Nebulae« u kojem će hrvatski filmaši održati prezentacije i niz sastanaka s potencijalnim koproducentima i partnerima te predstaviti projekte u razvoju kroz tzv. pitching sesije festivalskim selektorima, producentima, distributerima i drugim filmskim profesionalcima iz čitavog svijeta. Ukupno će biti predstavljeno devet projekata domaćih filmaša: »Budi realan, traži nemoguće« Vanje Juranić i »Cordon« Antuna Mezulića, oba u produkciji Restarta, »Godina nikako da prođe« Renate Lučić u produkciji Wolfgang & Dolly, »Motel« Filipa Mojzeša u produkciji Umjetničke organizacije, »Ljudi u mojoj kući« Tatjane Božić u hrvatsko-nizozemskoj produkciji (LEWA productions, Conijn Film, Spacedust productions), »Vuk europske unije« Jadrana Bobana u produkciji Hulahopa, »Underground top lista« Lidije Špegar u produkciji Factuma, »Biti u rodu s Johnom Malkovichem« Luke Mavretića u produkciji 4Filma, »Djeca mog brata« Milivoja Puhovskog u produkciji kompanije Metar60 i »Kadromat« Mateja Merlića koji producentski potpisuje Castor Multimedia. Osim u industrijskom dijelu, hrvatski dokumentarci sudjeluju i u filmskom programu DocLisboe.


U žiriju Igor Bezinović


U natjecateljski program »Zelene godine«, u kojemu se prikazuju filmovi studenata i početnika, uvršten je studentski film »Volim« u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a koji potpisuje Anja Koprivšek. Riječ je o dokumentarcu o sestrama iz romske obitelji, koje odrastaju u Zagrebu. U tročlanom žiriju, koji odlučuje o najboljim ostvarenjima u programu »Zelene godine«, je i hrvatski redatelj Igor Bezinović. U istom programu prikazat će se i retrospektiva radova s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, nastalima od 1970-ih godina do danas, među kojima su i filmovi danas poznatih domaćih filmaša kao što su Zrinko Ogresta, Nenad Puhovski, Katarina Zrinka Matijević, Ivan Salaj, Vinko Brešan i drugi.




U još jednom natjecateljskom programu »Od Zemlje do Mjeseca«, u kojem nagradu dodjeljuje Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu prikazuje se film »Tvornice radnicima« Srđana Kovačevića. Uz sve spomenute, još četiri filma domaćih autora moći će se pogledati i u digitalnoj videoteci DocLisboe: »Na snježnoj crti« Gorana Ribarića, »Osijek-Kopenhagen, grad traži ubojicu« u režiji Ivana Faktora, »Hrvatskog narodnog preporoda« Gorana Devića i »Put su ljudi« Tomislava Krnića.